Над половината от лекарите у нас са се сблъсквали с агресия

Снимка: Infomreja.bg

За сравнение, всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби - 17%

55% от лекарите у нас са били жертва на агресия, като всеки втори медик е бил жертва на вербална агресия по време на работа. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на 11-тия Конгрес на Югоизточно-Европейския медицински форум, цитирайки проучване на агенция "Тренд".

За сравнение, всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби - 17%, съобщава news.bg.

Маджаров посочи, че за упражнена физическа агресия срещу тях споделят 7% от лекарите, докато за останалите професии този процент е два пъти по-малък - 3%.

По негови думи обаче реалните случаи са в пъти повече.

Председателят на БЛС изнесе данни от проучване на съсловната организация, според което 53% от лекарите в Италия са били жертва на насилие. Оказва се, че ситуацията в близката до нас Турция обаче е много по-сериозна - там почти 90% от заетите в здравния сектор са били жертва на насилие поне един път през кариерата си.

Маджаров отбелязаа, че агресивното поведение се генерира основно от загриженост за здравословното състояние, дългото чакане, усещането за лошо качество на получените грижи и произтичащото от това неудовлетворение от отношението на медицинския персонал

Физическата и вербалната агресия срещу заетите в здравния сектор не само че поставя в риск живота и здравето на медиците, има отрицателно въздействие върху психологическото и физическото им благосъстояние, но и сериозно засяга и мотивацията им за работа, предупреди шефът на БЛС и допълни, че насилието неминуемо компрометира качеството на грижите и излага на риск предоставянето на здравна помощ на пациентите.

Според него преодоляването на проблема с насилието над лекари минава през подготовка на медиците за поведение при рискова ситуации и повишаване на авторитета на съсловието сред обществото чрез: въвеждане на допълнителни часове в училище; разпространението на информация относно значението на уважението към здравните и социално-здравните специалисти; определяне на Национален ден за образование и превенция срещу насилието над здравни и социално-здравни специалисти.

Той открои и важността от справедливи и бързи наказания и постоянното усъвършенстване на правната рамка, която да не създава усещане за безнаказаност у извършителите.

По данни на прокуратурата през 2017 г. регистрираните случаи на агресия у нас са близо 40, а през 2018 г. намаляват на 26. В следващите 2-3 години регистрираните нападения са наполовина.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK