Йордан Божилов: Авиацията ни не е приземена

Снимка: Галъп интернешънъл

Той увери, че българската авиация не е приземена

"Войната в Украйна ще бъде дълга." Toва заяви заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов в ефира на БНТ.

Той разглежда решението на парламента за помощта за Украйна от два сериозни аспекта - ремонта и капацитета. Министерство на отбраната ще направи всичко възможно да изпълни решението на Народното събрание. Имаме 7 завода, които са специализирани в различни дейности и имат различни системи.

Според него страната трябва да се бори и срещу хибридните и кибератаки. За България е много важно да има авиация, защото охраната на въздушното пространство изисква тази възможности, настоя Божилов.

Той увери, че българската авиация не е приземена, а задачата на МО е да се използват настоящите изтребители максимално дълго време, докато дойдат изтребителите Ф-16. Трябва да имаме самолети задължително, тъй като сме външна граница, изтъкна Божилов.

Той призна, че най-големият проблем е, че поддържаме стара съветска техника. Вървим към придобиване на нова техника, нови самолети и ще поискаме подкрепа от технически средства, с които в момента не разполагаме, за да може да кажем, че българската територия е защитена, увери Божилов.

Той обясни, че във вчерашния Ден на армията желанието е било да се покаже армията като част от нашето общество, а не да се демонстрира въоръжението и съветските системи, което в настоящата обстановка не е добре. В ситуация сме на усилена бдителност, много от поделенията дават повече дежурства, има повече учения и повече военнослужещи са ангажирани в техните военни дейности, поясни Божилов.

Усилваме и нашите отбранителни способности с нашите съюзници. Очаква се в близко бъдеще да дойдат италианци и един военен контингент от Албания. Бойната група ще бъде сглобявана на полигон Ново село.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK