Янев: Няма да бъде допусната възможност за манипулиране на вота

"Машинното гласуване е достатъчно сигурно"

Гласувах с идеята, че нашият избор е важен и значим трябва да го правим осъзнато. Нашето право на избор е фундаментът на нашата демокрация. Призовавам българските граждани да гласуват, защото това е избор за бъдещето на страната. Уверявам всички българи, че необходимите подготвителни мерки, необходимите технически условия по осигуряване на сигурността на изборите са направени, спекулации са внушенията, че е възможно използването на други машини, друг тип гласуване, което да опорочи вота. Това заяви служебният премиер Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

Машинното гласуване е достатъчно сигурно. Електронният ключ, с който се зареждат програмите в машините е притежание на ЦИК, няма възможност допълнителни машини да бъдат използвани за вота днес. Уверявам гражданите, че всички мерки от страна на ЦИК и изпълнителната власт са взети, няма да бъде допусната възможност за манипулиране на вота, коментира Янев.

Още една с допълнителна проверка ще бъде направена, ще бъдат преброени само и единствено разписките в урната, и този общ брой ще бъде сравнен с протокола, който има машината, ако има 100 гласували, в урната трябва да има 100 разписки. Само и единствено това ще бъде проверено, няма да се проверява качеството на разписките, дали са сгъвани, изтъркани, каза Янев.

Той подчерта, че България има нужда от правителство с ясно мнозинство, което да го подкрепя, което да има ясно развитие за държавата. Служебно правителство може да подготви бюджетна рамка, но не бива да тръгва да прави политики чрез бюджет, каза още Янев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK