Преподаватели от Филологическия факултет на ЮЗУ представиха най-новите си монографии

Снимка: ЮЗУ

Модераторът на събитието бе проф. д-р Стилиян Стоянов

Пет монографии на преподаватели във Филологическия факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“ бяха представени в Университетската библиотека. Модераторът на събитието проф. д-р Стилиян Стоянов отбеляза, че за първи път се прави колективно представяне на книги на преподаватели в рамките на факултета. 

Първата книга, с която присъстващите се запознаха, бе „Вазов. Разделението на езиците“ на проф. д.ф.н. Цветан Ракьовски. Той сподели, че монографията е писана през последните 25 години. В книгата са събрани осем интерпретации на вазовски текстове, сред които новелата „Хаджи Ахил“, повестите „Немили-недраги“ и „Чичовци“. Последният текст в монографията на проф. Ракьовски е със заглавие „Как се става класик?“. 

Проф. д.ф.н. Магдалена Костова-Панайотова представи „По шевовете на литературата: между Изтока и Запада – граници и идентичности“. С книгата тя се опитва да даде отговор на въпроса какво се случва с европейската литература днес, когато в нея се включват източни автори, балкански творци, които са достатъчно ценни и печелят награди. 

„За мен е важно да видим има ли някаква алтернатива Изтокът и Западът да се срещнат някъде в усещането, че ако има милост към единия тип човек, трябва да има и към другия тип човек, иначе никога няма да се стигне до някакво общо бъдеще“, сподели проф. Панайотова. 

Книгата  „Културата на (не)доверието в България. Антропологични перспективи“ на проф. д-р Анна Лулева бе представена от доц. д-р Илия Недин, който определи научния труд като професионална теренна монография на проф. Лулева. Книгата разглежда културата на доверие/недоверие на българското общество в контекста на различни политически режими и социално-исторически условия – от първите десетилетия на ХХ в. до наши дни. 

Монографията на доц. д-р Маринела Младенова „Банатският български книжовен език в контекста на славянската микролингвистика: история, динамика на нормата и езикови политики“ бе представена от рецензента й доц. д-р Петър Воденичаров. 

В книгата на доц. Младенова е представена историята на книжовния език на българските католици, живеещи в мултиетничната област Банат – от 1866 г. – до наши дни. Авторката поставя акцент върху промените в правописа и лексиката му през всичките години на неговото развитие. 

Доц. д-р Роман Хаджикосев представи книгата си „Дневникът на Дебелянов. Синият бележник“. Той разказа, че написването й му е отнело около 6 години с прекъсвания. Тя е първият художествен експеримент на автора. Романът е разказ за времето на войната, разказ за човешки страхове, желания и мечти. В него са включени стихове, написани от Дебелянов, и стихове, приписани на Дебелянов.

Деканът на факултета проф. Панайотова  отбеляза, че книгите, които бяха представени в Университетската библиотека, показват разнообразието и спецификата на Филологическия факултет. Тя сподели, че през есента ще бъде представена цялата продукция, свързана със списанията, издавани от Филологическия факултет, както и статии публикувани в различни издания в България и чужбина. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK