Министър Шишков проверява забавени плащания към фирма, ремонтирала пътища в Северна България

Снимка: МРРБ

Търсят се варианти за индексиране на заплатите на служителите в системата на АПИ

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще направи проверка и ще съдейства в рамките на допустимото по закон за разрешаване на проблем с приключването и отчитането на пътни ремонти, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. в Северна България.  Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с представители на синдикални организации в областта на пътното строителство.

В срещата участваха и заместник-министрите Десислава Георгиева и Захари Христов, както и началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Деляна Панайотова. Сред представителите на синдикатите бяха вицепрезидентът на КНСБ Даниела Алексиева, Марина Коларова, инж. Тодор Капитанов и Петя Стоянова от организацията на КНСБ във фирма „Автомагистрали - Черно море“ АД, председателят на Синдикат „Пътно дело”, към Федерацията на независимите синдикати в България към КНСБ - Малина  Кованджиева и др.

От „Автомагистрали - Черно море“ АД алармираха министър Шишков, че заради неразбирателства между фирмата по строителен надзор и възложителя, компанията не може да получи средствата си за вече реализирани и готови обекти.

В рамките на срещата синдикатите и арх. Шишков обсъдиха и проблема със средствата, които държавата дължи за изпълнени пътни ремонти на строителните фирми. Регионалният министър отбеляза, че без работещо Народно събрание е невъзможно да бъдат разплатени оставащите 50% от сумите. „Съгласно решението на  предишния парламент бяха платени само половината от задълженията. Останалите плащания към фирмите ще се извършат след решение на Народното събрание и проверка на дейностите“, напомни арх. Шишков. Той коментира, че вероятно служебното правителство ще направи свои предложения по темата. „За съжаление, строителните фирми нямат вина, виновна е държавата, която е възлагала строителството по този безхаберен начин. В момента целият строителен бранш е потърпевш от безобразното възлагане на ремонтите“, подчерта още арх. Шишков.

 „Работим по въпроса за увеличаване на заплатите на служителите на Агенция „Пътна инфраструктура“. Предстоят ни разговори с Министерството на финансите и смятам, че скоро ще имаме положително решение по казуса“. Това посочи министър Шишков, след като председателят на Синдикат “Пътно дело” към КНСБ Малина  Кованджиева, постави темата с ниските възнаграждения в системата на АПИ. Тя алармира, че пътни инженери и експерти работят за заплати от 1100 - 1200 лв., които са крайно недостатъчни.

„Ниските възнаграждения са причина опитни служители да напускат агенцията, но и да не постъпват млади кадри“, коментира тя. Министърът отбеляза, че има вариант след преструктуриране на бюджета на МРРБ да се намери ресурс за повишение на заплатите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d