Защитените градини и училища вече са 266, а 971 станаха средищни

Снимка: Infomreja.bg

Чрез средищните детски градини и училища ще се повиши обхватът на децата и учениците

През тази учебна година защитените образователни институции се увеличават до 266. Седемдесет и осем от тях са детски градини, 26 - части от детски градини и 162 са училища. За тяхното функциониране през следващата бюджетна година са необходими близо 9.8 млн. лв.

Министерският съвет прие днес Списъка със защитените образователни институции за учебната 2021/2022 година, в който се включват четири нови детски градини, четири части от детски градини, както и три нови училища. Документът се актуализира всяка година по предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет.

Определянето на защитени детски и образователни институции цели да повиши обхвата на децата и учениците, както и да намали броя на преждевременно напусналите образователната система.

Според закона за защитена детска градина се определя тази, която, ако бъде закрита, най-малко 8 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват не по-малко от 14 километра или 5 деца в същата възраст ще пътуват не по-малко от 20 километра до най- близката им детска градина или училище.

За защитено училище за учениците от I до VII клас се определя училище, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 10 ученици ще пътуват не по-малко от 20 километра до най-близкото училище.

За защитено училище за учениците от VIII до X клас се определя училище, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 15 ученици ще пътуват повече от 30 километра, за да влязат в клас.

Общо 971 детски градини и училища ще се средищни през учебната 2021/2022 г. реши днес Министерският съвет. От тях детските градини са 192, 44 са части от детски градини, а училищата са 735. През настоящата учебна година средищните институции са с 14 повече.

За средищна детска градина се определя общинска детска градина или част от нея в друго населено място, в която се обучават най-малко 4 деца в задължителна предучилищна възраст от други населени места, в които няма детско заведение и която за тези деца е най-близо. Средищните училища могат да са държавни или общински. При тях важат почти същите условия, но минималният брой ученици трябва да е 10.

Чрез средищните детски градини и училища ще се повиши обхватът на децата и учениците и ще се намали делът на преждевременно напусналите образователната система. По данни на регионалните управления на образованието към началото на учебната 2021/2022 година в средищни образователни институции се обучават 17 822 деца и 176 083 ученици. Пътуващите деца в задължителна предучилищна възраст са 2676, а учениците до 16-годишна възраст са 37 309. За тях държавата осигурява средства за транспорт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK