Община Благоевград с визия за развитие на велотуризма в района

Снимка: Община Благоевград

За реализиране на целите предстоят преговори между Община Благоевград и държавата за отстъпване на горски терени

Основни стъпки за утвърждаване и развитие на велотуризма в община Благоевград бяха набелязани по време на среща между кмета Илко Стоянов и Николай Атанасов, ръководител на велоклуб LFF Enduro Blagoevgrad.

Те обсъдиха възможности за подобряване на терените и разширяване на обсега на съществуващи велотрасета, намиращи се в землищата на селата Делвино и Дъбрава.

„Това е една стратегическа стъпка за развитието на туризма в района. Създаването на подходящи условия за колоездене бе и един от поетите ангажименти по време на предизборната ми кампания. Колоездачите са една сериозна общност и смятам, че заслужават да имат подходящи условия да практикуват този вид спорт. Идеята ни е да направим един завършен комплекс, обхващащ трасетата около двете села, той ще бъде естествено продължение на парк „Бачиново“, който искаме да надградим и да развием. Амбицията ни е да създадем предпоставки и за провеждане на първенства от различен ранг тук“, подчерта кметът Стоянов.

За реализиране на целите предстоят преговори между Община Благоевград и държавата за отстъпване на горски терени.

Предвижда се да бъдат изградени съоръжения за екстремно колоездене, както и да бъдат обособени територии за позициониране на шатъли, а самите трасета ще бъдат обозначени с необходимите знаци.

По време на срещата ръководителят на велоклуб LFF Enduro Blagoevgrad Николай Атанасов увери, че представители на колоездачната общност в Благоевград ще съдействат за осъществяване на идеята.

В обсъждане на възможностите за развитие на велотуризма в Благоевград участие взеха и кметовете на селата Дъбрава и Делвино – Методи Стоянов и Красимир Стоицов, където се намират трасетата.

Кметът Стоянов се срещна и с началника на отряда на Планинска спасителна служба Георги Ботев, с който обсъдиха действия за активна съвместна работа между Общината и ПСС, в това число и по отношение на екстремния туризъм. В състава на отряда членуват 22 души, които организират множество акции, насочени към опазване на здравето и спасяване на човешки животи, при възникнали ситуации на труднодостъпни места като планински местности, велотрасета и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK