Династията Далтън: Задържаха апаш в Бургаско, крали коли, пари и всичко останало

Снимка: Infomreja.bg

Крадците действали и докато собствениците спали

Трима основни извършители на възраст между 29 и 43 години, всички от котленското село Градец, са установени от служители на отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас и Районно управление – Поморие, като извършители на множество кражби от малки населени места, разположени на територията на Бургаска област. 

Констатирано е, че за периода от 15 април до 20 юли мъжете в различно съучастие са извършили общо 23 криминални деяния, от които седем кражби на автомобили, а останалите на вещи, пари и ценни предмети от частни домове. Обикновено действали в тъмната част на денонощието, като подбирали къщи с отворени прозорци на приземните етажи или незаключени входни врати. В някои от случаите кражбите са били изключително дръзки, тъй като са осъществявани, докато собственици спят в домовете си. Предимно се отнемали пари и дебитни карти с последващи неправомерни транзакции от банковите карти, златни накити и лесно преносими предмети от бялата техника. Характерно е било, че в случай, че открият кола с оставени на боша ключове или ключове в жилището, чиято аларма активира близко паркиран автомобил, отнемат превозното средство с цел да напуснат максимално бързо местопроизшествието или да се придвижат до най-близката ж.п. гара.

Точно влаковете са и най-често ползвания от задържаните транспорт за придвижване от родното им място до Бургас и околните градове. В резултат на полицейските действия е констатирано, че извършителите набелязвали определено населено място - обикновено малко селце, където вниманието на собствениците е занижено. Избирали крайни къщи с цел да могат бързо да избягат в случай, че бъдат установени, като основно се придвижвали пеша на големи разстояния или с откраднатия автомобил. Бивакували в лагерите на селскостопански работници от техния край, наемани в Бургаски регион за бране на праскови, череши и друга селскостопанска продукция. Незабелязано се сливали със съселяните си, нощували за няколко вечери, след което се отправяли за следващия удар. Това затруднило и служителите на реда, които няколко седмици подред извършвали наблюдение над подобен род биваци. Така са и задържани двама от извършителите на кражбите, а третия им съучастник все още се издирва. 

При претърсването на домовете на задържаните лица са намерени и иззети част от откраднатите вещи. Работата по цялостно документиране на престъпната им дейност продължава от служители на отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас и Районно управление – Поморие. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK