Сертификатите разделиха отново обществото

Снимка: Infomreja.bg

"Обявявам бойкот на "зелените" сертификати, каза Хр. Мутафчиев

"Обявявам бойкот на "зелените" сертификати до момента, в който в тях не бъдат включени и тестовете за антитела. Дотогава няма да изпълнявам разпорежданията на МЗ". Това заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев в "Твоят ден". 

По думите му е много важно да падне заповедта, която казва, че се позволява работа на 30% капацитет, защото от тях 10% няма да влязат.

"Ако имаме разрешение за 100% посещаемост, остават 80% неваксинирани, които евентуално няма да влязат заради липса на "зелен" сертификат. По моя информация все още не са поръчани антигенни тестове, така може да се получи забавяне, тъй като е необходимо време за доставка. По този начин хората ще бъдат задължени да се ваксинират, аз съм против това, въпрос на личен избор е", коментира Мутафчиев.

Според него сегашният министър на културата до момента не е поканил нито една браншова организация на среща за обсъждане на проблемите.

Христо Мутафчиев подготвя моноспектакъла "Плач на ангел", който разказва за големите проблеми на малкия човек.

"Хората, които работят с хора - в областите образование, здравеопазване и социалните грижи отдавна е трябвало да направят тази стъпка. Всички в отговорните социални сфери трябва да бъдат ваксинирани". Това каза в "Твоят ден" анестезиологът д-р Иван Колчаков от "Софиямед".

По думите му както COVID отделението, така и реанимацията са запълнени изцяло.

"Надявам се това да е пикът и да започне постепенно намаляване на бройките, стойностите са много високи, над 20% от тестовете са положителни", заяви той.

Според него новите мерки са най-правилната стъпка.

"Ние сме на опашката на Европа по всички негативни показатели за пандемията. Ако бяхме авангардна държава, тези мерки отдавна щяха да бъдат приети. Голям конти нгент от хората не могат да се възползват и от преболедуването, защото не са се регистрирали в РЗИ. Първите етапи на пандемията основно поразяваха основно хората на 60 г., както и тези с придружаващите заболявания, но Делта варианта подмлади възрастта на заболеваемост", заяви той.

Д-р Колчаков подчертава, че 70% от лекарите са ваксинирани или преболедували. А конкретно в "Софиямед" този процент достига 80-90.

"Като не се ваксинираме съсипваме своята култура, икономика и спорт", смята медикът.

„Хората имат много грешна представа за „зеления” сертификат. Той показва алтернативно три неща. Ваксина, отрицателни тестове или определен брой антитела. Причината определени хора да не могат да използват такива сертификати могат да бъдат различни”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” специалистът по медицинско право Мария Петрова.

Едната причина може да бъде, ако са минали повече от 6 месеца от боледуването. Друга възможна причина била, че нямат висок титър на антитела, добавя експертът.

"Наистина има хора, които по медицински причини не могат да се ваксинират. Точно тук трябва да се намеси и държавата, която да осигури напълно безплатни тестове за тази група от обществото", смята Петрова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK