95-годишна е пребита от внука си, баща насили пред децата майка им

Снимка: Прокуратура

Тежки криминални случаи на домашно насилие са регистрирани в Пловдив

Днес, 15 декември 2022 г., на брифинга на Районна прокуратура – Пловдив бяха изнесени данни за образувани досъдебни производства за нанесени телесни повреди при условията на домашно насилие в последните два дни.  Информация бе представена от Атанас Илиев, заместник-районен прокурор на гр. Пловдив и Нено Димов, прокурор от Районна прокуратура – Пловдив. 

В един от случаите се касае за пострадала 95-годишна жена в гр. Пловдив, която е била пребита от внука си и в момента е в тежко състояние с опасност за живота.

Във втория случай в гр. Пловдив бизнесмен нанесъл побой на съпругата си с тенис ракета, вследствие на който са й причинени множество хематоми по цялото тяло, разкъсан далак и други травми. Побоят е вследствие на системно упражнявано домашно насилие. Установено е, че от дълго време извършителят следял телефоните на съпругата и децата си чрез проследяващи устройства и ги заключвал често без тяхното съгласие в семейното жилище.

При третия случай в гр. Пловдив извършителят е нанесъл побой на съпругата си и е направил опит да я изнасили пред двете им деца – на 5 г.

Прокуратурата изнесе данни и за четвърти случай в гр. Пловдив, за това, че мъж, осъждан за убийство, е напуснал клиника на 12.12.2022 г., в която се лекувал за алкохолизъм и на следващия ден упражнил домашно насилие върху майка си – счупил й телефона, потрошил мебели в къщата и я заплашвал. Жената успяла да избяга при съсед от долния етаж, който подал сигнал в полицията.  

Прокурор Атанас Илиев изрази дълбоко притеснение от зачестилите случаи на битова престъпност, както и от тежестта на извършените престъпления.  Той заяви, че Районна прокуратура – Пловдив ще бъде безкомпромисна във войната с битовата престъпност и за тази цел  са набелязани конкретни мерки относно твърда наказателна политика, тясно взаимодействие с институциите – полиция, местна власт, неправителствени организации. Атанас Илиев благодари на полицаите от ОД на МВР - Пловдив, които цяла нощ вместо да са при семействата си, са извършвали следствено-оперативни действия, включително и оказвайки помощ на пострадалите лица. Жертвите на битовата престъпност, в частност от домашното насилие, са най-уязвимите членове на обществото – възрастни хора, самотно живеещи хора в малките населени места, както и деца. Поради тази причина прокуратурата във взаимодействие с други институции ще направят всичко възможно, за да защитят правата им. Заместник-районният прокурор Атанас Илиев подчерта и ролята на превенцията в борбата с битовата престъпност, като по тази линия в гр. Пловдив преди две седмици беше създаден и постоянно действащ Съвет за превенция на домашното насилие, включващ представители на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура – Пловдив, на Районен и Окръжен съд в гр. Пловдив, полицаи от сектор „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив, на местната власт, на „Зонта клуб – Пловдив“,  фондация „ДА“, БЧК, както и представители на обществеността. Целта е да се подпомагат пострадалите от домашно насилие и да се предлагат законодателни промени.

Трима от извършителите на горепосочените престъпления днес ще бъдат привлечени като обвиняеми с постановление на наблюдаващите прокурори и задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъдат внесени искания в съда за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“  спрямо тях, съобщават от държавното обвинение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK