Неврокопският митрополит Серафим отслужи света литургия в обновения храм „Св. вмчк. Георги“ в Белица

Снимки: Община Белица

Министър Демерджиев подари на църковния храм чудотворната икона на свети Георги

Днес е специален ден за християската общност в град Белица. В емблематичния храм „Св. вмчк. Георги“', разположен на високо място в центъра на града, беше отслужена света литургия от Неврокопския митрополит Серафим, съпроводен от Митрополитския хор „Йеромонах Неофит Рилски“ с диригент проф. Йоанис Паохронис и свещенници от Белица, Якоруда, Баня, Банско, Добринище и Сандански.

Под звуците на песнопенията на църковния хор Неврокопският митрополит Серафим отслужи божествената света литургия.

Още от рано сутринта храмът бе препълнен от миряни, дошли да почетат обновяването на Христовата църква и своя Светец, да се помолят за здраве и да запалят свещ. Богослужението започна точно в 6,45 ч., а тържествената литургия - в 9.30 ч., която продължи до 12.30 ч.

На събитието присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република България - Иван Демерджиев, зам.-министърът на МРРБ - Николай Шушков, кметът на община Белица Радослав Ревански, старши комисар Георги Кандев – директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград, представители на институции и организации от Белица и региона, ръководството на общинска администрация - Белица.

След ритуала министър Демерджиев подари на църковния храм чудотворната икона на свети Георги.

В края на събитието по тържествен начин за Идякон бе ръкоположен 33-годишният Алексей Грънчаров от Белица.

Основният ремонт на храма и реставрационните работи бяха извършени с дарения от стотици християни, както и от мюсюлмани, с финансовата подкрепа на община Белица и Неврокопската епархия. За чистотата и уюта дейно участие взеха младите хора на Белица.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK