Ученици от Банско научиха какво значи "безопасна интернет среда"

Снимка: Infomreja.bg

Темата на лекцията за киберпрестъпността е особено актуална

В понеделник служители на ГД „Борба с организираната престъпност“ – МВР проведоха обучение пред ученици от 12 клас от две училища в град Банско: Професионалната гимназия по електроника и енергетика и СУ „Неофит Рилски“.

Темата на лекцията за киберпрестъпността е особено актуална в наши дни и засяга въпросите, свързани с безопасния интернет и с това как да се предпазят младите хора от рисковете, които крият съвременните средства за комуникация. Мултимедийната презентация, която бе  по инициатива на ОДМВР Благоевград и по покана на местната Общинска комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, бе проведена в Посетителския информационен център в курортния град. Проявата е част от Националната превантивна кампания на ГД „Национална полиция“ и ГД „Борба с организираната престъпност“ – МВР. Вниманието на зрелостниците бе ангажирано с необятните възможности за контакти и общуване, които предоставят социалните мрежи и интернет, но също така и с големите опасности и с рисковете, пред които са изправени младите потребители. Полицейските служители представиха нагледна информация за това как един млад човек може за попадне в лапите на телефонни измамници, как може да се злоупотреби с лични данни на потребителя, какви са подходите в мрежата на педофили и на хора с престъпни намерения и др. Гимназистите от двете училища в град Банско получиха и ценни съвети за безопасно и сигурно сърфиране в мрежата; за необходимите предпазни действия, когато са пред екрана на компютъра или телефона; за начините на реакция при съмнителен или злонамерен контакт.

Инициативата в град Банско продължава вече утвърдената традиция, подета от ОД МВР Благоевград за засилена превенция и активна работа сред младите хора в Благоевградска област. Поредица от срещи с ученици се проведоха от началото на учебната година и по програмата „Детско полицейско управление“ в градове и села от цялата област. Лекции и презентации бяха изнесени и в училища в град Петрич. Вниманието на учениците там  бе ангажирано с темите: „Вредата от употребата на наркотични вещества в подрастващия организъм“, „Киберпрестъпленията - престъпления на 21–ви век“ , „Вземи живота си в свои ръце“ и др.  Пред децата от училище „Кочо Мавродиев“ в южния град полицейски служители извършиха и демонстрации по снемане на отпечатъци.

Всички инициативи по линия на превенцията на престъпността сред младите хора са свързани с дълбокото убеждение на служителите от ОДМВР Благоевград, че работата сред подрастващите е от изключително значение и не трябва да има кампаниен характер. Новите срещи с полицейските служители се очакват с голямо нетърпение в училищата, а това е  сигурен знак, че обученията и информационните беседи са потребност и осъзната необходимост в борбата за един по-сигурен утрешен ден.

 

Снимка: МВР

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK