Студенти и преподаватели от ЮЗУ представиха концерт-спектакъл в навечерието на 24 май

Снимки: ЮЗУ

Преди началото на концерта гостите имаха възможност да разгледат две изложби

Концерт-спектакъл по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, представиха днес студенти от Факултета по изкуствата.

Преди началото на концерта гостите имаха възможност да разгледат две изложби – на студенти от специалност „Графичен и рекламен дизайн в модата“ към катедра „Изобразително изкуство“ и „Постери на български филми“, подготвена от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“.

В навечерието на най-светлия български празник приветствие към студентите, преподавателите и гостите отправи деканът на Факултета по изкуствата проф. д.н. Васил Марков.

„Факултетът по изкуствата подновява една българска традиция, която е много добра – всяка година на този празник ние да показваме какво сме постигнали през учебната година като знания и художественотворчески постижения“, отбеляза в приветствието си проф. Марков.

„Пожелавам на всички да бъдем достойни приемници и продължители на нашите велики предци в областта на духовната сфера“, каза още проф. Марков.

Началото на концерта бе поставено с видеопрезентация на колективната монография „Мегалитните светилища от Югозападна България“, над която са работили проф. д.н.к. Васил Марков, Алексей Гоцев, гл. ас. д-р Антон Генов, доц. д-р Димитрия Спасова и докторантът Атанас Ифандиев. Програмата продължи с модно ревю, подготвено от студентите от специалност „Мода“.

Талант на сцената в зала „УСЕТ“ показаха и студентите от специалност „Актьорско майсторство“, които представиха  „Упражнения по стил“ на Реймон Кьоно“, „Стоян и Станимир“ от Станислав Стратиев и две импресии от книгата „Красотата на неизживяното“.

Студентите от специалност „Съвременна хореография“ впечатлиха публиката със свои авторски хореографии – „Катерино моме“, „Тема с вариации“ и „С лак за коса“. Талантливите танцьори от специалност „Българска народна хореография“ получиха заслужени аплодисменти за изпълнението си  „Борювата“.

В празничната програма участваха още преподаватели от катедра „Музика“ и студенти от специалностите „Изпълнителско изкуство (поп и джаз)“, „Електронни технологии в музиката“ и „Педагогика на музикалното изкуство“, които изпълниха „Black Orpheus“, „Криво хоро“, „Хоро-вретено“, „По полето“, „Ой, Недо Недо“ и „Рекох ти Цоне“.

Концерт-спектакълът завърши с изпълнение на „Къде си вярна ти любов народна“ на всички участници в празничното събитие.

За снимките и излъчването на живо във фейсбук страницата на университета по време на концерта се погрижиха студенти от катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, под ръководството на техния преподавател гл. ас. д-р Крум Иванов и ръководителя на катедрата доц. д-р Клавдия Камбурова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK