Диригентът Георги Димитров е носителят на Националната награда "Акад. Марин Големинов"

Снимки: Отдел "Култура и духовно развитие"

За втора поредна година наградата отива при диригент, след Павел Балев през 2021

Диригентът Георги Димитров е носителят на Националната награда "Акад. Марин Големинов" за 2022 година. Наградата по традиция се връчва на рождения ден на големия български композитор, 28 септември, в родния му град Кюстендил. Носителят на наградата се определя от авторитетно жури с председател акад. Георги Минчев, в което влизат проф. Боянка Арнаудова, проф. Пламен Джуров, проф. Павел Герджиков, внучката на Марин Големинов, Лилия, Райчо Христова, който е председател на сдружението Марин Големинов в Кюстендил и Дима Укалска от отдел Култура и образование в Кюстендил.

За втора поредна година наградата отива при диригент, след Павел Балев през 2021. Важно е да припомним, че именно Марин Големинов, след завръщането си от Париж, където завършва с отличие Скола Канторум, поставя началото на факултета по дирижиране в консерваторията в София с първия курс по дирижиране, който организира.

Церемонията по обявяване на наградата Големинов в залата на галерията Владимир Димитров-Майстора продължи с клавирен рецитал на Веско Стамболов, които получи приза Големинов през 2020.

Присъстваха кмета на Кюстендил Петър Паунов, заместник областния управител Валентина Карангова. Самият Георги Димитров не присъства, защото води майсторски клас за диригенти в София, но изпрати видеообръщение, в което благодари на журито и Кюстендил за голямата чест и разказа за срещите си с Марин Големинов и неговата музика, с акцент върху втората постановка на операта Зографът Захарий, която е дирижирал.

Георги Димитров е знакова фигура в българската музика. Ученик е на проф. Влади Симеонов в Музикалната академия, която завършва с две специалности - оркестрово дирижиране и цигулка (при проф. Михаил Балкански).Специализира при Евгений Мравински и Арвид Янсонс в Санкт Петербург.

През 1972 Георги Димитров става диригент на Пловдивската филхармония, а от 1981 – главен диригент и директор на Русенската опера, както и диригент в Софийската опера.

От 1990 до1995 е главен диригент на Симфоничния оркестър на Сан Марино. Награден е с най-високото отличие на Републиката – Кавалер на ордена „Санта Агата“.

След това се завръща като музикален директор и главен диригент на Оперно-филхармонично дружество – Пловдив реализира множество проекти, турнета в страната и чужбина на състава, както и участие в откриването на Европейския месец на културата – Пловдив (1999), предавано директно по Евровизия.

Дирижирал е всички български оркестри и е гастролирал като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др.

Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби.

Води майсторски класове и е канен за член на жури на най-престижните конкурси в тази сфера.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK