10 държави от ЕС, сред които и България, готови да помогнат на Турция

Снимка: Хюриет

Въпреки че Турция не е член на ЕС, тя е част от Механизма за гражданска защита

Около 10 членки на Европейския съюз са отговорили положително на искането на Турция за помощ след фаталното земетресение, което удари югоизточните провинции на страната, каза високопоставен служител на ЕС , подчертавайки, че Брюксел продължава да поддържа контакт с Анкара за допълнителна помощ.

„Това е тъжен ден. Турция беше ударена от едно от най-лошите земетресения от 100 години насам. Има стотици убити и хиляди ранени. Изказваме нашите съболезнования за тази трагедия“, каза Янез Ленарчич, еврокомисар, отговарящ за гражданската защита и хуманитарната помощ, пред група турски журналисти на 6 февруари в Брюксел, съобщава hurriyetdailynews.com.

Ленарчич информира, че след искането на Турция за търсене на екипи за търсене и спасяване, около 10 държави-членки незабавно са отговорили на призива, докато някои от страните вече са изпратили свои екипи в Турция.

Холандия, Полша, Румъния, Хърватия, България, Гърция, Чехия, Франция, Италия и Унгария са страните, предложили помощ за спасяването на животи под руините, каза комисарят и добави, че броят на страните може да се увеличи през следващите дни .

Въпреки че Турция не е член на ЕС, тя е част от Механизма за гражданска защита на ЕС от 2016 г.

„Оставаме в контакт с турските власти. Координираме нашите спасителни екипи с турските власти и се консултираме за допълнителна помощ“, каза той.

Механизмът за гражданска защита също използва своята сателитна инфраструктура Copernicus, за да предостави услуга за спешно картографиране на Турция, така че операциите по търсене и спасяване да могат да се извършват по много по-ефективен начин, подчерта комисарят. „Той предоставя сателитни снимки на засегнатия район и можете да видите подробна картина на щетите. Това е много полезен инструмент“, каза той.

ЕС също е готов да помогне на Сирия, тъй като и в тази страна има големи загуби, информира Ленарчич, но също така подчерта, че нямат подробна информация за щетите и кои части са засегнати.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK