Двама алпинисти са загинали на Еверест

Снимка: БГНЕС

Това са първите смъртни случаи за сезона тази година

Двама алпинисти, един от САЩ и един от Швейцария, са починали на връх Еверест. Това са първите смъртни случаи за сезона тази година, съобщиха организаторите на експедицията в Непал, предаде БГНЕС.

"Двама алпинисти починаха в сряда," каза Мингма Шерпа от Seven Summit Treks пред AФП. Швейцарският алпинист е починал близо до върха, след като е достигнал върха и е бил много изтощен, каза Чханг Дауа Шерпа от същата организация.

"Изпратихме двама допълнителни шерпи с кислород и храни, за съжаление шерпите не можаха да го спасят", каза той в Инстаграм.

Американският алпинист е стигнал до Хилари Степ, но му помогнали да се върне, след като претърпял снежна слепота и изтощение, съобщиха организаторите. Той е достигнал лагер 4, но по-късно е починал.

През последните сезони на Еверест се наблюдава скок в броя на алпинистите. Това води до пренаселеност и дава обяснение за множество смъртни случаи.

Пандемията унищожи миналогодишния сезон, но Непал облекчи карантинните правила, за да привлече повече алпинисти, въпреки трудностите при лечението им, ако се заразят с вируса. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK