Спокойна е ситуацията в Швеция, разказа пред БНТ българският уролог д-р Красимир Кацарски, който е на първата линия в борбата с коронавируса в Швеция.

По думите му броят на болните расте и в Швеция, но не с темпото от началото на пандемията - месеците април, май и юни, когато положението беше почти неудържимо.

"През изминалата седмица от 142 000 тествани процентът на заболяващи от COVID-19 е 3,7. Възрастовата група от 19-20 години е най-поразена, следва групата от 20 до 29-годишни", продължи той.

Болниците в Швеция работят в нормален режим - интензивните отделения не са претоварени, а мерките, които взима правителството, не са толкова рестриктивни.

"Никой не е задължен да носи маска. По улиците, в обществените места, в заведенията няма да видите хора с маски. Разчита се изцяло на социалното дистанциране - хората се стараят да пазят разстояние в магазините и обществения транспорт минимум 2 метра", обясни д-р Кацарски.

Той подчерта, че достъпът до тестване не е лесен. Тест се прави само при симптоми и по преценка на личния лекар.

"Хората в Швеция не се фиксират панически върху статистиките и броя на нарастващите цифри, а новините в средствата за масова информация в последно време се ограничиха", поясни д-р Кацарски, който е на първа линия в борбата с коронавируса в Швеция. /news.bg/