Разбиха европейска мрежа за търговия с дрога

Източник: iStock

Повече от 70 имота бяха претърсени в Германия, Нидерландия, Белгия и Полша в петък

Европейските следователи разбиха криптирана комуникационна услуга, която е била използвана като защитен канал за организираната престъпност, особено за търговия с наркотици, и арестуваха 48 души, съобщиха германските власти в понеделник, цитирани от Associated Press.

Повече от 70 имота бяха претърсени в Германия, Нидерландия, Белгия и Полша в петък, когато бяха извършени арестите, се казва в изявление на службата на криминалната полиция в западната германска провинция Рейнланд-Пфалц.

В него се казва, че арестуваните са потребители, оператори и администратори на комуникационната услуга Exclu.

Задържанията са резултат от разследване, започнало през 2020 г., което има своите корени в затварянето предходната година на бивш военен бункер в Западна Германия, който е хоствал сайтове за търговия с наркотици и други незаконни дейности. Те включват и услугата Exclu.

Германските власти казаха, че Exclu се предлага на потребителите като приложение за смартфон, като шестмесечният лиценз струва 800 евро. То е имало около 3000 потребители - 750 от тях в Нидерландия, където полицията също участва в разследването. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK