Министър Личев: Европейската специализирана прокуратура проверява програма „Околна среда”

Снимка: МОСВ

По думите му тя е уведомила министерството, че ще упражни компетентността си по сигнал от предходния министър

Европейската специализирана прокуратура проверява Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС). Това заяви министърът на околната среда и водите Асен Личев на брифинг в МОСВ. По думите му тя е уведомила министерството, че ще упражни компетентността си по сигнал от предходния министър Емил Димитров, с който той изпраща ОПОС на прокуратурата, а „преди това я е наградил с 200% ДМС“.

Министър Асен Личев представи свършеното в МОСВ от началото на мандата на служебното правителство. По думите му, РИОСВ – Бургас е извършила проверка на хотел в Синеморец в местността Бутамята, а ДНСК е открила процедура за спиране на строителството му. Той информира още, че на мостовете на всички реки в България до една година ще бъде поставена табела с името на реката, с което изпълнява ангажимент, даден в началото на своя мандат.

Министър Личев засегна темата за инвестираните средства по ОПОС във ВиК инфраструктурата в двата програмни периода – 2007-2013 г. и 2014-2020 г., както и от ПУДООС за 2003-2021 г. в сектор „Води“. По думите му в Бургас са били вложени над 600 млн. лв., докато в Монтана – едва 63 млн. лв. „Вие сами виждате какъв е ефектът, особено по отношение на намаляване на загубите“, каза министърът.

„Друго голямо постижение е, че Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР) към МОСВ, който беше с изтекъл мандат, заседава миналата седмица“, каза Асен Личев и съобщи, че са разгледани и приети предложения за изменението на списъци за защитени зони за опазване на природните местообитания и за дивата флора и фауна. Той информира, че са разгледани 44 защитени зони и 3 нови заповеди по отношение на границите на „Ропотамо“, „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“. Това е само началото на процедурата, която трябва да завърши с решение на МС. „В това заседание на НСБР е разгледан Националният план за действие за борба срещу незаконното използване на отрови в дивата природа 2021-2030 г.“, заяви той.

„Гордея се, че колегите ми заедно с учените от БАН и представители на НПО достиганаха до консенсус и успяха да съставят концепция за разработване на специфични и подробни цели на ниво защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“. Това ще бъде като едно неотменно приложение към Националния план за развитие и възстановяване, което ще бъде изпратено в Брюксел. А това ще улесни реализацията на инфраструктурните линейни обекти на територията на България, което до момента се спъваше. Например магистрала „Струма“ при Кресна“.

„По отношение на недоволството на собственици на бунгала в къмпинг „Смокиня“ изпратих указания до компетентните органи как могат да ги ремонтират“, коментира Асен Личев.

Министърът заяви, че е провел среща с НСОРБ и стопанските камари, на която е станало ясно че българският РДФ отпадък се натрупва, а внесеният от чужбина се изгаря. Причината е, че вносителите плащат за това по 300 евро на тон, а общините – едва 45 лв. „Общините и стопанските организации се разбраха да се повиши калоричността на българските отпадъци, за да бъдат първо те изгаряни. Ако това не стане, аз ще забраня вноса“, категоричен беше Асен Личев.

„Инициирах пред министър-председателя необходимостта кръговата икономика да бъде издигната като национална политика. С писмо на премиера вече е назначена междуведомствена работна група, която да разработи Национална стратегия за въвеждане на кръговата икономика в България“, съобщи министърът. Той обясни, че това е неотменно задължение и ангажимент към ЕС и най-вече към Плана за възстановяване и развитие.

Министър Личев заяви, че се е срещнал с областния управител на Видин и двамата са посетили строежа на скоростния път Монтана – Видин и увери, че той не е спрял. „Отидохме на участък „Димово“, защото там пътят се кръстосва с трасето на „Турски поток“. Търсехме къде е отклонението за Северозападна България - не намерихме дори кранче, което би захранило и газена лампа“.

„Топлофикация – София“ може да изгуби възможността за дерогация, ако не предостави необходимите данни и гаранции на МОСВ до 12 юли – понеделник“, информира министър Личев. Той добави, че ИАОС е подготвила документи за недопускане на дерогация на „Брикел“, което означава, че на практика предприятието не отговаря на условията и скоро могат да бъдат затворени.

„Днес подписах заповед за Принудителна административна мярка (ПАМ) на „Софинвест“ заради депото в район „Кремиковци“, кв. Враждебна. Те трябва да го рекултивират, а се установи, че вместо това го запълват с отпадъци, които са недопустими“, съобщи още министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK