Близо 1,5 кг златни бижута задържаха митнически служители в района на ГКПП Дунав мост – Видин

Снимка: АМ

Водачът скрил златото защото се страхувал от обир

Близо килограм и половина златни изделия задържаха митнически служители от ТД Митница Русе в района на ГКПП Дунав мост – Видин при проверка на товарен автомобил, пътуващ със стока от Турция за Западна Европа на 17.09.2022 г. Шофьорът  - турски гражданин с инициали Ю.Я.,  заявил пред митническите инспектори, че не пренася нищо за деклариране.

При последвалата щателна митническа проверка под капака на резервоара са открити шест пакета с бижутата от жълт и бял метал. Общото тегло на намерените контрабандни златни изделия е 1469,54 грама.

В хода на разпита Ю.Я. е обяснил, че „скрил златото защото се страхувал от обир“. Намерената контрабандна стока е иззета по надлежен ред. От изготвената по делото експертна справка е видно, че общата стойност на предмета на престъплението е 84 219,38 лева.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница Русе под надзора на Окръжна прокуратура – Видин за извършено престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „д“, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

С постановление на наблюдаващия прокурор водачът на превозното средство е привлечен в качеството на обвиняем за опит да пренесе през границата на страната стоки и предмети в големи размери за търговски или производствени цели без знанието и разрешението на митниците. Ю.Я. е задържан за срок до 72 часа.

Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK