МВР и Агенция „Митници“ ще подават сигнали до Кьовеши

Снимка: Infomreja.bg

За подобно действие настоя европейският главен прокурор г-жа Кьовеши

България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани наказателни производства. Това са Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“. Досега подобна възможност имаше само Върховната касационна прокуратура.

МВР и Агенция „Митници“ ще могат да уведомяват Европейската прокуратура, за да прецени тя дали да изземе производствата за собствено разследване. 

След нотификацията ръководената от г-жа Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура.

За подобно действие настоя европейският главен прокурор г-жа Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията.

Действията на Министерството на правосъдието идват във връзка с очакванията на Европейската прокуратура за по-активно подаване на сигнали от страна на националните органи на Република България.

МВР и Агенция „Митници“ ще функционират и като звена, които препращат сигналите, получени от националните органи до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал на комуникация.

Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи на Република България, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност.

Министерство на правосъдието работи и ще продължи да работи активно, за да улесни процеса на подаване на сигнали.

В тази връзка ведомството напомня, че и всички граждани имат възможност да подават сигнали. Подробна информация на български език, както и необходимият формуляр, може да бъде намерена на следния адрес: https://www.eppo.europa.eu/bg/signal-za-prestplenie-do-evropeyskata-prokuratura

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK