Корнелия Нинова: Всяко семейство ще спести по 300 лв. на дете за учебници

Снимка: Infomreja.bg

Пряк избор на председател на БСП ще има след година и половина, претендентите да заповядат тогава, обяви тя

“В този парламент БСП успяхме да проведем социалната си политика, особено насочена към деца, млади хора и млади семейства. Безплатните учебници ще помогнат на 280 хиляди деца. Всяко семейство ще спести по 300 лв. за едно дете за учебници.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в “Интервюто в Новините на Нова”. 

Тя посочи и друг позитив - увеличената минималната работна заплата, приета най-вече под натиск на БСП. "Нещо, което служебният кабинет не искаше", обърна внимание Нинова. 

“Сигурно не помните, но имаше един законопроект за закриване на детските ясли. Оказахме невероятна съпротива в цялата страна и спасихме детските ясли. Още едно добро - общински болници, библиотеки, читалища, социални домове - благодарение на БСП получиха подкрепа за цената на тока и над 200 лв. се поема от държавата", обобщи Нинова за работата на парламентарната група на “БСП за България” в 48-ото Народно събрание. 

По нейните думи, въпреки че левицата си е научила уроците от управленската коалиция, е доволна, че министрите на БСП са си изпълнили ангажиментите, които са поели пред хората. “Това беше най-мощната социална политика в последните години - увеличение на пенсиите, на майчинството, безплатни детски градини и ясли, увеличение на минималната заплата, на ваучерите за храна. Ние си защитихме лицето", припомни Корнелия Нинова. 

“Нашата позиция е, че даването на оръжия удължава войната. Трябва да се реши по дипломатически път въпросът. Чуйте какви гласове има в последните седмици от големите в Европа. И президентът Макрон, и канцлерът Шолц заявиха: “Въпреки критиките, ние няма да прекратим диалога и пътя към Русия и ще водим разговор с Путин.” Това е пътят - разговори, дипломация и възстановяване на мира”, каза лидерът на БСП за войната в Украйна. 

Тя призова всички, които говорят, че България е изнасяла оръжия за Украйна, да извадят един документ. “Какво се говори напоследък - толкова е скочило производството, че сме направили износ за 6 милиарда. Ето, стенограма от Народното събрание, където съм питала сегашния министър на икономиката, който не ми е фен, тъй като съм го уволнила за корупция. Той отговаря от трибуната на парламента, че правителството е изнесло оръжие за 2 милиарда. Къде са два, къде са шест?”, посочи Нинова. 

Тя показа и доклад от Народното събрание, където по нейните думи пише всичко -  откъде, закъде, какво количество, за какви пари е изнасяно.

“България и преди, и сега, и след нас ще изнася оръжия за 60 държави. Тези държави си го купуват и ни дават документ, че си го вземат за себе си, т.е. те са крайният потребител. Това е по българското и международното право. След като станат собственици, те могат да го даряват, препродават. Ние нямаме право, нито се изисква по международното право, те да ни предоставят информация”, обясни Корнелия Нинова и допълни, че при износ на оръжие, министърът на икономиката не подписва нищо сам. Преди него се подписват ДАНС, военно разузнаване, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи. 

“Как си представяте България с боеприпасите от “Арсенал” да е спасила Украйна, където се изсипваха милиарди модерно оръжие? Това е абсолютно несериозно. Това е надпревара кой е по по най пред външни сили", коментира още тя. 

“Преди Сергей Станишев да упреква ръководството на БСП, той трябва да отговори на няколко въпроса. Защо въведе най-дясната мярка - плосък данък, от който все още носим тежест? С решението на кой колективен орган се прегръщаше и правеше коалиция с Лютви Местан на Орлов мост? И последно, да обясни защо по негово време в ПЕС избухна най-големият корупционен скандал в Европа - “Катаргейт”. Като отговори на тези въпроси, да заповяда”, каза Нинова за коментарите на бившия председател на партията.  

Корнелия Нинова посочи, че избор на председател на БСП ще има след година и половина. “Ние сме най-демократичната партия в България - единствената, която си избира председател с гласуване на всички членове. На Конгрес не може да се избира председател. Така че след година и половина всички претенденти за поста са добре дошли. Да се явят пред членовете на партията и каквото те решат”, заключи тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK