Как да си възстановите данъци от Великобритания?

Снимка: Pexels.com

Вземете си парите, които ви принадлежат. Вижте как да го направите!

Великобритания е много популярна дестинация за работа в чужбина. Все повече българи обаче решават да се върнат и да градят бъдеще тук, в родината си. И вие ли сте едни от тях? Тогава не пропускайте да се възползвате от възможността да си възстановите надвзетите данъци от чужбина. Вземете си парите, които ви принадлежат. Вижте как да го направите.

Наистина ли мога да си възстановя данъци?

Разбира се, могат да бъдат възстановени не всички, а само надплатените данъци върху дохода. Ако не е имало надплащане, то няма как да има възстановяване. Самонаетите лица най-често се опитват да си възстановят данъци, но работещите на трудов договор, също могат да си върнат част от парите. Например ако:

  • влизате в рамките на минималния необлагаем доход (NPD), но въпреки това сте платили данъци;
  • работили сте по-малко отколкото е продължителността на финансовата година;
  • издаден ви е спешен данъчен код. Вашият най-вероятно е такъв, ако завършва на W1 или M1. Повече за кодовете можете да намерите тук

Обръщаме ви внимание, че:

  • не можете да поискате обратно възстановяване на  национални осигурителни вноски;
  • възстановяването на надплатен данък върху дохода не влияе върху вашата пенсия, обезщетения или други социални осигуровки.

Кога мога да възстановя данъците си?

Можете да го направите веднага щом се върнете в България или в края на финансовата година. Във Великобритания финансовата година започва на 6 април и завършва на 5 април следващата година. Ако възнамерявате да се върнете в Обединеното кралство през същата данъчна година, препоръчително е да подадете данъчната си декларация в края на финансовата година. Освен това не забравяйте, че възстановяването на данъци е подарък, който можете да поискате за предходните 5 години.

Как да получите пари от възстановяване на данъци от Обединеното кралство?

За да възстановите данъците си сами, ще трябва да се свържете с Британската данъчната и митническа служба. Ще ви е много по-лесно да използвате услугите на компаниите за възстановяване на данъци. Те ще се погрижат за възстановяването на надплатените данъци вместо вас. Ангажират се с всичко: събиране на липсващи документи, попълване на декларацията за възстановяване на данъци и ако е необходимо, комуникират с чуждестранните данъчни органи вместо вас.

Независимо дали стартирате процеса сами, или ще ползвате услугите на специалист, трябва да имате два специални формуляра – P45 и P60.

Формуляр P45 съдържа информация за доходите, които сте получили и данъка, който сте платили. Работодателят трябва да ви го даде при прекратяване на трудовия договор. Формуляр P60 показва и какви доходи сте получили и какъв данък сте платили за определена данъчна година. Получавате го от работодателя в края на финансовата година.

Ако не разполагате с тези формуляри, можете да използвате последния си фиш за заплата. Имайте предвид обаче, че понякога данъчната служба го отхвърля. Свържете се с фирма за възстановяване на данъци, това ще ви спести подобни неприятности. Компанията, която представлява вашите интереси може да се погрижи за получаването и подаването на нужните формуляри и документи. Тогава можете да си върнете данъците дори и да не разполагате с всички необходими документи.

Възстановяването на надплатени данъци от Обединеното кралство отнема от 4 до 6 месеца. Колко бързо ще получите обратно своите надплатени суми зависи от данъчната служба и нейните процедури.

Не оставяйте спечелените си пари в чужбина, погрижете се за тяхното възстановяване и се радвайте на пълен портфейл.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK