Министър Бозуков: Над 19 хил. дка ще бъдат залесени тази година

Снимка: Infomreja.bg

Пред журналисти министърът коментира снабдяването на населението с дърва за огрев

Над 19 000 дка ще бъдат залесени от Държавните горски предприятия на територията на цялата страна тази година, като за целта са предвидени близо 6 млн. фиданки. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков при проверка на дейностите в Държавното горско стопанство „Рилски манастир“. 

„В момента се работи по есенно залесяване, което традиционно се извършва през месеците ноември и декември, като на този етап очакванията са планираните залесявания да се изпълнят“, посочи още министърът. По думите му, България има около 42 хил. дка гори, които заемат 35% от територията й. „Гората не само се сече и хищнически се използва, но и се полагат грижи и за нейното поддържане“, допълни министър Бозуков. 

Пред журналисти министърът коментира снабдяването на населението с дърва за огрев. „Възложил съм на държавните горски стопанства да упражняват контрол и да съдействат за снабдяването на населението с дърва за огрев“, подчерта той. И уточни, че според Закона за горите това е задължение на общините, а там където те нямат възможност да осигуряват необходимите количества могат да се обръщат към държавата, за набавянето им. Министърът поясни, че обикновено още в началото на годината се изготвят списъци за нуждаещите се. „Ние чакаме последния момент. Вместо да започнат да се запасяват през лятото, което ще е добре и за дърветата, които ще са по-изсъхнали и ще има по-малко вредни емисии, ние чакаме последния момент- октомври, ноември. А когато съвпадне и с някакви избори, горите се използват като механизъм за въздействие на местното население. Те освен поминък са и източник на отопление за зимата. Още повече тази година с увеличаването на цените на тока, много хора се насочиха към отопление на дърва” коментира министърът. 

Относно контрола на министерството върху наркотичното съдържание на отглеждания канабис за промишлено нужди, министър Бозуков информира, че ще бъде инициирана среща с министерствата на финансите и вътрешните работи. Според него трябва да има по-добра координация, като уточни, че на европейско ниво този проблем е решен и има ясни правила, които трябва да се прилагат. 

„Апелирам земеделските стопани да правят бързо регистрациите си за субсидии по Ковид мярката, за да може и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) по-скоро да започне с изплащането на средствата“, заяви министърът. Той припомни, че средствата са в размер на 72 млн. лв., които са насочени към 50 хил. стопани.

„Разбирам нуждите на земеделските производители от свежи средства, предвид поскъпването на фуражите, горивата, торове, енергия, но има законови процедури, които трябва да спазим, в противен случай ще трябва да връщаме средства“, коментира още министърът. И допълни, че вече тече индикативният срок за подаване на заявленията, като графикът е публикуван на сайта на ДФЗ. „Разпоредил съм да се работи интензивно, за да може колко се може по-скоро да започне да се раздават средствата“, посочи още министърът. 

В отговор на въпрос за цената на пшеницата, министърът информира, че няма риск от рязко поскъпване, като сега тя се търгува за над 430 лв. на тон. „Аз съм разпоредил ежеседмично да ми се подава справка за износа, за да може да следим зърнения баланс на страната“, подчерта министър Бозуков. И поясни, че по този начин се следят нивата, за да не се наложи внос. За страната ни са необходими около 1,7 млн. тона жито за зърнения баланс, от които около 1 млн. са за човешка консумация, другите са за фуражи.

По-късно министърът посети горския разсадник „Герена“ в село Стоб, както и обекти в района, финансирани от фонд „Инвестиции в горите” на Югозападното държавно предприятие. Той направи обиколка на основно ремонтираните 3 баража в дерето „Буковец”, водите от което се вливат в река Рилска. Това е поредният проект с изцяло обществена полза, насочен към възстановяване на технико-укрепителни съоръжения в поройни водосбори, който се финансира със средства от фонд „Инвестиции в горите” на държавното предприятие. И трите баража са построени преди повече от 50-60 години, и оттогава не са ремонтирани. Поради силно поройния характер на водното течение два от тях бяха напълно разрушени, а третият с частично нарушена цялост.

Министърът разгледа и екопътеката до природния феномен „Стобски пирамиди”. Туристическата инфраструктура по нея бе наскоро възстановената със средства на ДГС „Рилски манастир”. Построени са нови предпазни парапети, реновирани са 2 беседки, поставени са пейки и кътове за отдих.

По време на посещението си министърът бе придружаван от инж. Александър Пандурски, Областен управител на Област Кюстендил.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK