Гърция слага край на карантината, маските обаче остават

Снимка: Infomreja.bg, архив

Отпадат SMS-ите, може да се пътува от област в област

Пясъчният часовник на карантината в Гърция се обърна и от утре ограниченията за излизане с SMS за пътуване приключват. В търговията на дребно магазините ще възобновят нормалната си работа, като запазват само правилата за социално дистанциране, предаде кореспондентът на „Труд“.

Вчера бе представена официално картата на свободата и връщането към нормалното и от утре, 14 май, гърците се сбогуват с ограниченията, като всеки може да пътува свободно и от област в област. Вечерният час се удължава до 12:30 след полунощ. Разбира се, музиката ще продължи да бъде забранена в ресторантите и кафенетата през целия месец май.

С напредващата програма за ваксинация срещу коронавирус, но и положителните послания, дошли от неотдавнашното „отключване“ на ресторанти, организирани плажове, детски градини, начални училища, гимназии, учебни центрове, комисията от експерти даде зелена светлина за премахване на карантината.

Така „катинарчето“ се отключва и страната поема по пътя на "свободата". Днес се очаква министърът на туризма Хари Теохарис да обяви официално детайлите относно функционирането на туризма.

Според есклузивна информация на в. "Труд" в континентална Гърция ще се пътува без задължителен рапид тест, но ще бъде препоръчителен. Придвижванията до островите ще се извършват с правила, за да се запази здравето на жителите им. По-конкретно, тези, които желаят да отидат на острови, трябва да имат: сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза); 72-часов PCR тест или 24-часов бърз тест; свидетелство за преминало заболяване на К19 (2 месеца след заболяване и до 9 месеца).

Контролът ще се извършва от авиокомпаниите и спедиторските компании. Всички местни и чуждестранни пътници над 5-годишна възраст ще бъдат задължени при пътуване да притежават едно от трите.

Постепенното ще бъдат отваряни: 17 май детските ясли; 21 май летните кина; 28 май откритите културни и архитектурни пространства.

От юни сватби и кръщенета могат да се правят на открито, но с максимум до 100 гости.

Преминаването през граничните пунктове ще продължи с отрицателен ПСР тест за влизане в Гърция или сертификат за ваксинация, както и задължителен PLF.

Маските все още са задължителни на открито и закрито, с изключение на плажа, като глобата е 300 евро за неносене. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK