Няма да има увеличение! Съветниците от Благоевград остават с 1300 лв. заплата

Снимка: Infomreja.bg

Кметът преди седмица помоли ОбС да се съобрази с тежкото финансово състояние на Общината

Общинските съветници ще взимат 1300 лв. заплата, както досега. Промяна в размера на възнагражденията им няма да има.

Това стана ясно на пресконференция, дадена от председателя на ОбС – Радослав Тасков, и временния председател на комисията по изготвянето на Правилника за дейността на ОбС – Антоанета Богданова.

В момента заплата на съветниците е 25% от заплатата на председателя (която „идва“ от държавната хазна), а именно 1300 лв. Заплатите на съветниците се изплащат от общинския бюджет, от който се отделят около 680 000 лв. месечно.

На 23 ноември временната комисия по изработване на Правилника се събра и бе гласувано от 7 члена да се определи минимален праг на възнаграждението на съветниците от 35% и да се запази максималният от 70%. Проектът бе публикуван за обществено обсъждане в 14-дневен срок, през който са постъпили около 13 предложения, някои от тях са приети.

Второто заседание на временната комисия се е състояло днес – 8 декември, в 10 ч. На него е прието да отпадне минималният таван след като са разгледани всички постъпили предложения при обсъждането.

Така максималният размер на заплатите остава ДО 70%, но такъв не е взиман от 12 години, уточни председателят Радослав Тасков. Той добави, че съветниците във всички мандати са се съобразявали с това какво възнаграждение да си самоопределят. Последната промяна на заплатите е от август 2023, когато заплата от около 800 лв. се е вдигнала на 1300 лв.

Антоанета Богданова добави, че в зависимост от участието си в комисии и броя на заседанията през месеца – защото не винаги се провежда едно редовно, съветниците получават около 1100 лв. заплата.

Правилникът за работа на ОбС и дейността му, както и членовете на редовните комисии ще бъдат гласувани на извънредна сесия в понеделник – 11 декември.

Именно в Правилника се включва и частта със заплатите, която разпали духовете в Благоевград.

На 29 декември ще бъде проведено пък първото редовно заседание на ОбС и именно тогава ще започне фактическата работа на Съвета.

И още от дневния ред на ОбС:

Съветниците ще гласуват още освобождаването на Ивайло Червилов, който подаде оставка като управител на ОД „Паркинги и гаражи – Благоевград“ ЕООД, и изборът на нов ръководител на дружеството.

Кметът пък е внесъл предложение до ОбС за промяна на начина на финансиране на детските градини и Центърът за личностно и творческо развитие – а именно чрез делегирани бюджети. Така всяка градина ще разполага със свои средства, които ръководството ѝ да управлява ефективно.

Темата бе коментирана от кмета, който смята да проведе втора среща с директорите на детските заведения, на която да се изясни ежемесечното даване на пари от родители за хигиенни материали.

Досега само в общините Благоевград и Сатовча детските градини не са с делегирани бюджети.

На сесията в понеделник ще се обсъди и предложението на Байкушев Общината да кандидатства за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект  „Техническа помощ за инвестиции в Зоологически градини“.

 Кметът иска още да бъде определен нов вътрешен член на одитния комитет на Община Благоевград.

Кметът предлага и Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Община Благоевград през 2023 година.

Ще бъде гласувано решение взето от общините, участващи в проекта за депото ад Благоевград, за това да бъде избран оператор – външна фирма, за управление на анаеробната инсталация.

Ще бъде гласувано и предложение, входирано още от бившата управа, за Договор за учредяване на безвъзмездно и срочно право на ползване върху общински поземлен имот, сключен между Община Благоевград и Сдружение „Български футболен съюз“.

Също така е заложена точка за приемане на Подробен устройствен план за изместване на съществуващия газопровод, водопроводи и  кабелни линии при новоизградения мост за Покровник.

В тази връзка кметът на Благоевград направи следния коментар:

Благодаря на Директора на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" за бързата реакция по одобрение на подробния устройствен план за моста при с. Покровник. Навременното одобрение от дирекцията означава, че имаме възможност Общински съвет да гласува приемането му още в понеделник - 11 декември, когато ще се състои сесията. По-рано тази седмица обещах да Ви държим в течение за ситуацията. Към този момент всичко необходимо е предприето и се очаква до края на месец декември мостът да влезе в експлоатация. Институциите работят усилено, за да се случи и по-рано. Благодаря на строителя , надзора, АПИ и всички други институции и експлоатационни дружества, които работят заедно!

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK