Тошко Йорданов: Дончева предлагаше половин милион на хора от ИТН

Снимка: БГНЕС, архив

По думите му идеята била да се вземе част от лицата на партията

„Татяна Дончева е изключително нечистоплътен политически човек. Тя е човекът, който, когато се говореше при кого ще отиде третият мандат, тръгна да обикаля част от нашите депутати и да им предлага да напуснат нашата парламентарна група; да ги убеждава да взема други с тях, за да вземат част от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обещавайки им министерски кресла, за да може да се опакова третият мандат, тогава няма значене кои ще го подкрепят. Включително и е драскала на едни листчета „половин милион ще ти дам”. Това заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" и заместник-председател на партията Тошко Йорданов пред БНР.

„Листчетата ги е драскала и си ги е взела, но разговорът, който тя е провела, може да бъде доказан. Там, където е отишла да го води този разговор с човека от нашите, който може да излезе на детектор на лъжата и да потвърди всичко това, което казах, има камери. Това е факт”, добави той.

„На човека, с когото е водила разговор от нашите, с конкретни имена кого трябва да дръпне – Ива Митева, Хиновски и т.н., е размахвала листчета с цифра половин милион и му е обяснявала как ще стане - министри да идват при добрите, защото ние сме чалгари. Тя знае къде е ходила и при кого е ходила, защото там, пак казвам, на офиса, има камери. Татяна Дончева е некоректен човек”, категоричен бе Тошко Йорданов.

Абсолютна политическа демонстрация за сплашване - така Йорданов определи сигнала със заплаха за убийство на председателката на Народното събрание Ива Митева.

"Беше демонстрация, защото в сигнала заплахата е за убийство на Ива Митева и на майка ѝ - с името на майка ѝ и с изречението: "Знам къде живее", добави той. 

По думите му Митева в момента е охранявана от НСО, но е била притеснена за майка си. "Освен демонстрация за сплашване, имаше и намек колко е важно НСО да вардят роднини на разни хора, един куп министри, бивши шефове и т.н.", посочи още Йорданов.

По думите му е имало прекалено много съвпадения. "Два дни подред се занимавахме с НСО и веднага сигнал за убийство срещу Ива Митева. След това - чета и аз от медиите, доколкото знам ГДБОП разследваха, най-вероятно те са го задържали. Прокуратурата се правеше, както винаги, на нещо странно, твърдейки, че няма сигнал. Не знам какъв е този човек. Не мисля, че някой се е напил и е изпратил имейл със заплаха", добави той.

Йорданов заяви категорично, че до края на следващата седмица парламентът ще извърши актуализация на държавния бюджет.

"Ако правилно съм разбрал това, което каза вчера президентът Румен Радев, той няма да бърза да разпусне Народното събрание, за да може да се приеме актуализацията на бюджета и още два закона - за НСО и за изваждане на Бюрото за защита на свидетели, което сега е под шапката на главния прокурор. Що се отнася до съдебната реформа - за спецсъдилищата, дано да стане, защото вчера БСП, ДПС и ГЕРБ практически саботираха заседанието на парламентарната правна комисия и там изоставаме с дни. Ако президентът иска и това да мине, ще трябва да остави НС да поработи още малко. Не става дума за незаконно удължаване на живота на това събрание, а става дума за изпълнение на някои искания на гражданското общество”, коментира Тошко Йорданов.

Според Тошко Йорданов има тенденциозна координирана атака срещу Петър Илиев, кандидат на ИТН за вицепремиер в предложения от партията втори вариант за правителство. По думите му целта на обвиненията в плагиатство е Илиев да бъде уволнен от Софийския университет, където преподава.

"Ние си защитаваме хората особено когато са подложени на безпрецедентен натиск, и то без причина. Ако са сбъркали нещо, ще си признаем, че сме сбъркали нещо, и това си е решение вътре при нас. До момента Илиев не е осъден за плагиатство, а това се доказва в съда. Има съзнателен план срещу него. Когото и да попиташ от Юридическия факултет дали някой е завършвал с 6.00 и какво означава това. Човекът е почти извънземен на тема право. Той е прекрасен юрист, тук никой не може да го атакува и не смее да каже, че е лош юрист. Той е от едно поколение с лицата от "Демократична България", които са юристи, само че той не е от тази клика", коментира Йорданов. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa