Агенцията по заетостта открива нови възможности за работа

Снимка: 24 часа

Актуалните проекти са "Солидарност" и "Нова възможност за младежка заетост"

От 6 юни 2022 г. Агенцията по заетостта стартира изпълнението на проект „Солидарност”, финансиран чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Чрез него се оказва навременна подкрепа за бърза трудова интеграция на разселени лица от Украйна, пристигнали в България след 24 февруари 2022 година, с осигурен достъп до пазара на труда.

Безвъзмездната финансова помощ по проекта е в размер на 46 594 860 лева. Чрез включването си в проекта украинските граждани ще имат възможност за получаване на психологическа подкрепа, професионално ориентиране, трудово консултиране и мотивиране за започване на работа; включване в субсидирана заетост на пълно или непълно работно време на база минимална работна заплата за период до 3 месеца; получаване на подкрепа на работното място посредством осигурен от работодателя ментор; получаване на интеграционна добавка, включваща разходи за наем, режийни разходи и интернет в размер на 356,00 лв. на месец за период до 3 месеца.

За да се възползват от тези услуги, украинските граждани следва да се регистрират в Дирекции „Бюро по труда”, които са разположени на територията на цялата страна, и на място да подават заявленията си.

 Работодателите, желаещи да се включат в проект „Солидарност” и да наемат лица от целевата група, ще могат да подават заявление за включване в проекта само чрез електронна платформа. В периода на субсидираната заетост те ще получават средства за възнаграждения на наетите украинци в размер на минималната работна заплата (710,00лв.) и дължимите осигуровки за сметка на работодателите, както и стимули, покриващи разходите за всички дължими вноски за сметка на работодателя, съгласно изискванията на Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване – за останалите на работа лица след периода на субсидирана заетост, изчислени върху установената за страната минимална работна заплата.

Друг актуален проект, изпълняван от Агенция по заетостта, е „Нова възможност за младежка заетост”. Той е реализиран от Агенция по заетостта по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г. и е насочен към безработни младежи до 29-годишна възраст.

От края на месец октомври 2022 г. са в сила промени по този проект, които ще увеличат възможностите за участие в пазара на труда на бизнеса и младите хора до 29 години. В проекта е добавена нова дейност - „Осигуряване на заетост на лица от целевата група на длъжности, попадащи в обхвата на единични групи професии от 2 до 9 клас от НКПД 2011 г., за период до 9 месеца с осигурен ментор”. Така се разширява  обхватът на заетост на младите хора, като се предоставя допълнителна подкрепа в работния процес. Възнаграждението на наетите младежи ще бъде в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година.

Нов момент има и в компонента обучение по време на работа. Възнаграждението на включеното по този ред в проекта безработно лице се променя от 90% на 100%  от минималната работна заплата за съответната година, а „наставниците“ се заменят с „ментори“.Възнаграждението е в размер на минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност и квалификационна група професии за съответната година, към които се отнася разкритото стажантско място.

Заетостта по всички договори за стажуване или обучение по време на работа или заетост следва да приключи не по-късно от 31.07.2023 г., като подаването на окончателно искане за плащане да не бъде по-късно от 31.08.2023 г.

Заявки за участие в проекта могат да подават както работодатели от реалния сектор, така и органи на изпълнителната власт съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, общинските предприятия по чл. 52 от Закона за общинската собственост, органите на централната администрация на изпълнителната власт и териториалните им структури, съгласно чл. 38 от Закона за администрацията.

Очакванията са през 2023 година да бъде одобрен Национален план за действие по заетостта, по който ще се реализират различни програми и насърчителни мерки за заетост и обучение, насочени към различни целеви групи: младежи до 29 - годишна възраст, лица над 50 - годишна възраст, продължително регистрирани безработни лица, лица с увреждания, лица от рискови и уязвими групи на пазара на труда. В този период, до 31 март, работодателите ще могат да заявят и да се финансират обучения на безработни за придобиване на професия, включително и при дуална форма на обучение, както и обучения на заети лица от микро, малки и средни предприятия по ключови компетентности. Възможности за обучения на безработни лица ще има и в клоновете на ДП „БГЦПО“ в Пазарджик, Пловдив, Смолян и Плевен.

Очаква се да стартират своята реализация и нови проекти по Програма „Развитие на човешките ресурси“, насочени към активиране и заетост на безработни лица.

В компонента стажуване при работодател се увеличава възможността за продължителност на договора за стажуване – от 6 до 9 месеца.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK