"Ей, Севдо, снимай... Кириле, подай тоя стол, Деска, кажи им да не се радват много"

Снимка: Бойко Борисов

Болничното заседание на Борисов и отзивите

С патерица и на бавен ход премиерът в оставка Борисов проведе среща с лицата, получили мандат за Кабинета, който днес получи мандат от президента.

Борисов се срещна със „своите хора“ в заседателната зала на столичната болница „София Мед“, където вчера претърпя операция заради скъсан менискус. Както самият Борисов поясни – „скъсан на 9 места“.

При влизането си в залата по болнични дрехи и шина на крака, Борисов седна на стол и каза на финансовият министър в оставка Кирил Ананиев – „Кириле, подай тоя стол“, с което предизвика незабавната реакция на Ананиев да помогне на Борисов да облегне удобно контузения крак.

Борисов поздрави поименно всички присъстващи, започвайки с предложения за министър на културата – Калин Врачански, който понесе много приятелски шеги за „плочките на корема си“ и за стайлинга.

Поздравявайки предложения за премиер Даниел Митов – Борисов шеговито подхвърли: „Господин Премиер, как си?“, а Митов отговори, смеейки се: Добре, господин Премиер!.

Той обяви, че досега е претърпял 5 операции – три на лявото и две на дясното коляно, а травмата му дошла от неразумна игра с добри противници.

Справките показват, че досега Борисов е постъпвал в болница през: 12 юни 2009 г.  "Бойко Борисов е опериран по спешност заради скъсан менискус на лявото коляно". (Костов му носи цветя и бонбони).

 3 март, 2013 г.: "Премиерът в оставка Бойко Борисов е приет отново в правителствената болница в "Лозенец" с високи стойности на кръвното налягане и обща отпадналост. Преди 5 дни Борисов постъпи в Правителствена болница с хипертонична криза, а патриарх Неофит го посети, за да го благослови".

19 ноември 2013 г. "Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов беше опериран спешно в столичната болница „Софиямед“ поради скъсан менискус".

1 март 2015 г. "Премиерът Бойко Борисов претърпя операция на лявото коляно заради скъсан менискус"

17 юни 2017 г.: "Премиерът Бойко Борисов бе приет по спешност в болница "Софиямед" за операция на коляното.

19 април 2021 г. "Премиерът в оставка Бойко Борисов е опериран в "Софиямед" заради скъсан менискус на дясното коляно".

Горе-долу знам цЕлата процедура и съм претръпнал, каза Борисов относно ветерантството си в болниците.

Той заяви още, че интернет дава възможност да всеки политик да споделя какво работи.

По думи на Борисов коалицията с Реформаторския блок, с Патриотичния фронт, с подкрепата на ВОЛЯ, ДПС не са били лесни решения, но всички са били обявени публично, а самият премиер е благодарил на партиите. Особено Борисов изтъкна, че Каракачанов е останал верен докрай в последната коалиция, за което отново му благодари.

Борисов отново изтъкна преднината на ГЕРБ на изборите.

Те (избирателите – б.р.) искат да съм премиер аз. Но в тази ситуация аз прецених, че спокойствието и държавата без дразнител…, обясни Борисов причината за оттеглянето си от председателството място в Кабинета и депутатското в Парламента.

Ето, куцащ, но главата ми е здрава, каза Борисов, допълвайки, че след обстоен разговор с Даниел Митев е решено той да бъде премиер, защото в миналото е представен като „най-евроантлантическия премиер“.

Само да е мир, знам колко е важно да има стабилно правителство, каза Борисов.

„Ние искаме да бъдем достойна опозиция. Сега има огромно управляващо мнозинство.“

Борисов изтъкна всички приоритети на предложените от ГЕРБ министри.

Той обяви, че предложил на Каракачанов да остане военен министър, но той обявил, че „за разлика от другите партии, той приел вота на избирателите“.

Причината Калин Вельов да бъде предложен за министър на културата е неговото западно образование в Холандия, както и това, че времето е такова „че да се надсвирваме и надпяваме“.

Борисов заяви, че досега Вельов е дал добри резултати като депутат, затова е заслужил „повишение“.

Любен Дилов – министър на туризма, е понесъл обиди от сценаристите на Слави Трифонов, отбеляза Борисов, и не разбирал защо те са против човек, работил във фирмата на Трифонов.

Туризма е пропаганда, нашето е по-добро от всичко останало, каза Борисов, изтъквайки, че Дилов е от Бургас.

Хората искат да обновяваме, каза Борисов по отношение на избора на новия министър на регионалното развитие.

„Куцук-куцук, но главата ми е здрава“, отново каза Борисов, отбелязвайки, че въпреки състоянието си, е предложил добър Кабинет.

Той се обърна към партиите, които заявили, че няма да има коалиция за парламент. Ако мислят, че с Валери Симеонов е по-добре, напротив, сега е по-лесно. Депутатът Слави Трифонов трябва да отиде в парламента, не аз, аз съм се оттеглил от всякъде. Оставете ме мен. Вие сте мощно мнозинство – съберете се, можете да направите нов НОЩ, нов Ваксинационен щаб. Те трябва да имат вече нов план, да са изчели нашия, сега ние ще ги питаме работя ли, каза Борисов.

Той каза, че след като те се имат за „по-умни, по-знаещи, по-можещи, за по-красиви не спорим“ и допълни, че иска да види Вельов по плочки с барабаните, защото и в ГЕРБ има „тигри“ като „момчето в Правната комисия“. Той обяви, че явно това е новата и отговорна политика. Аз искам ГЕРБ и СДС да останете държавници, каза Борисов.

Той каза, че Планът за развитие е представен, но му звънят да отиде в парламента, защото „те са по тайните работи“. „Аз съм виновен, че на времето тайно се срещах с тях, те развалиха моята операция, аз тяхната – не“, каза Борсов не уточнявайки с кого се е срещал тайно.

Те ни направиха по-силни – заяви Борисов. Лошо е, че те знаят и другото продължение. Ние имаме изпълнители, не лоши, даже най-добрите, намекна Борисов за Вельов.

Той изказа един хипотетичен план предложение към опозицията. „Ако те са достатъчно коварни, ще ни оставят да управляваме като правителство на малцинството и ще се гаврят с нас 4 години, но тогава гражданина Борисов не могат да викнат. Вас могат да държат от 9 до когато пожелаят.“

Борисов обяви, че досега Сачева е била най-добрия социален министър.

Борисов каза, че отговорността, носена от него 4 години е била денонощна, но сега се е отдръпнал.

Истерични, злобни хора никога не са ме плашили, те са деструктивни. В политиката не може да врещиш, за псуваш, да се скараш, това го правят мутрите. Отговорните лица правят кабинет и управляват, носят и пасивите от това управление. Нашите коалиции доведоха до над 200 000 отлив. Вие знаете ли как се работеше с Краси Каракачанов и Томислав Дончев на една маса, издаде от кухнята Борисов.

„Пълно мнозинство няма, можеше някой да има, но при мажоритарен вот. Страхът е на този, който избяга от отговорността да направи кабинет – той е страхлив. Разумният човек като види скандал, той се прибира у дома, той не наднича какво става.“

Борисов каза, че освен провокации, партиите не могат да правят друго, но в условията на пандемия, българите ще оценят това.

Те искат да има хаос. Те искат служебно правителство. Народът ме избра за депутат – отказах се, за да не ги дразня, подчерта отново Борисов.

„Вие с Главчев спирате да се катерите по върховете, освен ако сте голи до кръста, за да може да видАт хората какви имам“, заръча Борисов на Вельов.

Той заръча на министрите си да вземат мандата и да говорят с разум с партиите, въпреки че не очаквал подкрепа. Защото като им потрябва мнозинство за важни теми, те ще ни потърсят и ние ще отговорим със същото високомерие, каза Борисов.

Ако не стане, в четвъртък – айде да не е петък – Ден на майстора, ще излезем и ще кажем нещо, каза Борисов като план след връчването на мандата.

Борисов обяви, че електронното гласуване в България не може да се случи заради руските хакери.

„Калине, две думи само, че вече започват да ми кървЪт конците… и в смисъл… Обещах на докторите… кратко“, подкани за изявление Борисов Калин Врачански, когото запита още на какви барабани свири.

Борисов запита Дилов дали си говори с „някого от сценаристите“.

Забравете ме и медиите, и всички, ще говоря само за партийни работи, депутатът Трифонов е на дневен ред, той трябва да отговаря на всички въпроси, на които аз отговарям десетилетия наред. Ние не се заяждаме, ние искаме те да работят, каза Борисов.

А Дилов се пошегува, че времето е сложно, тъй като „двете политически сили са куци“.

„Виж, аз куцам с левия, той май е с десния, така че можем май горе-долу да се подкрепяме“, каза Борисов, но не сега, каза премиерът в оставка.

Той обяви, че едвам сдържа хората да не отиват пред Парламента, каза Борисов по отношение на това, че хора на Трифонов са обиждали.

Тези дни трябва да се опитаме да постигнем нормални отношения, ако желаят, каза Борисов.

Той обяви, че е бил напълно коректен по отношение на коалицията със СДС.

Ето го новият премиер, засмя се Борисов, казвайки, че оттук натам той ще говори.

Той определи Мая Манолова и Корнелия Нинова за „такива злобни и истерични жени“, като към „списъка“ прибави Капон, Дончева и „още един двама истерични мъже като тях“. А поводът за това определение дойде от коментар, че те го искат в парламента, защото искали да направят „тапаклама“.

Трябва да имат култура на водене на боя и уважение към противника, каза Борисов давайки пример с „Реал Мадрид“.

Той заяви, че трябвало да получи уважение за победата.

Аз ще си куцукам, ще си почина, ще се мобилизирам и ще се върна без значение като какъв. И сега вие сте кандидати и ме слушате, не защото съм по-силен физически, защото съм доказал мъдростта си през годините. Иначе Любо нямаше да седне до мен. С него сЕдаме да си говорим по интелектуални теми, каза Борисов.

Той каза, че Дилов го похвалил колко е умен, колко знаел, но хората не знаели за което.

„Те и за „Винету“ говорят, но то не е една книга, а са две – два тома, те и това не знаят“, каза Борисов за „книгите на неговото време“.

На изпроводяк той се здрависа с всеки един от присъстващите и каза „Ох, сега го разбирам и Слави, не е лесна тая работа (с травмата – б.р.), но това не ме прави по-слаб. Аз го обичам тоя човек, защото е доказал, че 30 години е номер 1 в нещо, каквото и да било. Това не е кусур. Геройство е, когато имаш болка, но можеш да си вършиш работата“.

Борисов заръча: „Ей, Севдо, снимай го отзад, ча‘й, ча‘й, виж му тирантите“, възхити се Борисов на стайлинга на Врачански. Каква мода бе, ти ми вика нямаме такива – как нямаме бе, погледни – министър съвременен.

Борисов поздрави с ръка медицински работник: Благодаря за грижите, а на Десислава Атанасова каза: Деска, айде, да не се радват много.

След заседанието, Борисов се разходи из болнична стая с три жени, приети за операции. Той им обясни на проблемите с коленете си.

По-късно във Фейсбук премиерът написа:

Осем са новите лица в предложения от нас кабинет. Даниел Митов е предложението ни за премиер, Александър Иванов - за регионален министър, председателят на СДС Румен Христов - за вицепремиер и министър на отбраната, Делян Добрев - за министър на енергетиката, Жечо Станков - на икономиката, Любен Дилов - на туризма, Калин Вельов - на културата и Ивелина Василева - на околната среда. Другите кандидати за министри са доказани експерти – Томислав Дончев – вицепремиер по еврофондовете, Кирил Ананиев – министър на финансите, проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването, Екатерина Захариев – министър на външните работи, Деница Сачева – министър на труда и социалната политика, Христо Терзийски – министър на вътрешните работи, Десислава Ахладова – министър на правосъдието, Десислава Танева – министър на земеделието, Красен Къралев – министър на младежта и спорта, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Росен Желязков – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Хората очакват от нас и ние предлагаме и обновяване на нашето общо лице. Винаги съм държал ГЕРБ да е отговорна партия. Хората ни поставиха като първа сила и поискаха аз да съм премиер. Но за мен спокойствието в държавата е на първо място. Затова предлагаме кабинет начело с Даниел Митов. Евроатлантик, около когото днешните политици могат да се обединят. Готови сме отново да управляваме. Готови сме и за опозиция.

Нека само другите партии да не говорят, че нямат нужното мнозинство да направят кабинет и да си изпълнят обещанията към хората. Дори напротив. По-голямо единство в парламента не е имало скоро. Новото мощно мнозинство може да управлява спокойно 4 години. За какво им е служебен кабинет? Защо се отказаха от мажоритарното гласуване? Ако сега избягат от отговорност - значи са страхливци. Дълги години лично аз носих отговорност за всеки кабинет. Да видим сега дали наистина са по-добри от нас, или са страхливци.

 И отново в мрежата лидерът на БСП – Корнелия Нинова отговори:

“Чухте ли Борисов? От дума на дума си дойдохме на думата. Той проговори за задкулисието ,което сам създаде. Какви ли разкрития ще направи още? 

Миналата седмица започна поименно да изрежда хора от всички партии, на които е помагал. Интересно  срещу какво. А днес призна, че разговарял със Сергей Станишев да ме махне. 

Представяте ли си: лидерът на управляващата партия казва на лидера на опозицията да отстрани неудобните му хора. Видя се, че съм била права за  подводниците му в БСП и целта на вътрешната опозиция.“

„Очаквам в седем дневен срок, както е по Конституцията на Република България, да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на обществените очаквания за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж“, заяви държавният глава при връчването на мандата на Митов. Румен Радев подчерта, че България има нужда от правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от днешната криза.

След връчаването на мандата кандидат-премиерът Даниел Митов говори пред медиите.

„В кабинета ни има хора с ясни биографии и добра професионална подготовка, които са готови от  първия ден от встъпването си в длъжност, ако бъдат одобрени, да влязат в ролята си и да се справим както с пандемичната криза, така и да прдложим мерки за икономическо възстановяване след нея”, заяви Митов. 

По думите му ГЕРБ ще търсят подкрепа от партииите, чиято идеология е най-близка до тази на формацията на Борисов. Такава е „Демократична България”, която ще бъде поканена на разговори, въпреки че вече обяви, че няма да даде подкрепата си за правителство на ГЕРБ/СДС.

"Ще поканим и групата на "Има такъв народ". Ще обмислим всички варианти за това какъв кабинет може да се състави. Винаги се правят компромиси, когато се говори за подкрепа и коалиционни формули. ОТ БСП и ДПС няма да търсим подкрепа", категоричен беше кандидатът за премиер.

"Надявам се, че в българския политически живот и в парламента може да се възстанови нормалното държавническо говорене и сериозното отношение към нещата. Кампанията отмина. Сега сме в период, в който трябва да се работи, необходим е стабилен кабинет", заяви още Митов.

Той подчерта, че ГЕРБ няма да бави излишно процедурата за съставяне на ново правителство. "Ако преценим, че няма шанс нашият проектокабинет да бъде подкрепен, ще вземем решение в максимално кратки срокове", каза Митов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK