Вътрешният министър нареди да проверят доколко полицаите могат да се пазят

Снимка: МВР

"В МВР има много тежко наследство от години назад"

Веднага след тежкия пътен инцидент, при който загина 31-годишен полицай от РУ-Стралджа, на място пристигна заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев. Той изказа искрени съболезнования на близките и колегите на загиналия и даде подробности около случая. Снощи в 19.10  часа в оперативната част на РУ – Стралджа е получена информация от кметския наместник на село Маленово, че е забелязан мъж с профила на нелегален мигрант, който се движи пеша по пътя между село Маленово и Стралджа.

На място е изпратен екип от двама полицаи, които го забелязват на три километра преди селото и го спират. Мъжът е с марокански произход, нямал е документи за самоличност и е задържан за срок до 24 часа. В момента на проверката, която е извършвана извън пътното платно, автомобил, който се е движел в обратната посока, не се подчинил на подадения от полицаите сигнал за спиране. Минал на сантиметри от проверяващия и ударил смъртоносно другия униформен. Загиналият служител е с 5-годишен стаж в системата на МВР. Водачът на автомобила е установен - на 44 години, без криминални регистрации в полицията, има 3 нарушения с актове и наказателно производство – без колан, без технически преглед и гражданска отговорност на МПС, има и 9 фиша за нарушения на ЗДвП.

В МВР има много тежко наследство от години назад и в момента се берат плодовете от това – най-вече в незачитането на професионализма и оттам до взимането на грешни решения, заяви гл. комисар Станев. Уверявам ви, че това вече не е така, започна промяна - и политическото, и професионалното ръководство, работим заедно в екип. Резултатите, които обаче очаква цялото общество от нас, няма да дойдат веднага, тези резултати изискват време. Сигурен съм, че работим в правилната посока. Той обясни, че по разпореждане на министъра на вътрешните работи са започнали проверки, свързани с професионалното обучение на полицаите за безопасно поведение. Според констатациите, обучението е доста занемарено във времето и към момента усилията са насочени към програми в Академията на МВР с практическа насоченост– обучение на служителите в ефективно и безопасно поведение. „Търсим полигони, където на практика да отработваме различни ситуации, които възникнат ежедневно в изпълняване на задълженията на полицейските служители. Паралелно предприехме и други стъпки – по инициатива на министъра на правосъдието възобновяваме работата на Съвета по криминология. Създава се и работна група за обсъждане на законодателни промени, основно свързани със завишаването на наказателната отговорност на водачи, които управляват МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества“, добави зам. – главният секретар.

Окръжна прокуратура - Ямбол наблюдава досъдебното производство от неговото образуване, работим съвместно с органите на ОДМВР – Ямбол по изясняване на всички обстоятелства, свързани с тежкото пътнотранспортно произшествие, уточни прокурор Милен Божидаров. Днес прокуратурата ще повдигне обвинение на задържания и ще удължи мярката за срок до 72 часа, предстои искане към съда за постоянното му задържане. Той акцентира върху необходимостта от спешни законодателни мерки, относно регулацията на пътнотранспортните произшествия, направени са редица предложения за завишаване на размерите на наказанията по транспортните престъпления, на МПС, с които са извършени, особено в случаите в които е употребен алкохол. Целта е ограничаване на трагичните случаи като този, при които загиват на практика млади невинни хора“, допълни още прокурорът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK