Преди Великден: Сдружение „За достъпна и качествена храна“ започна проверки

Снимка: Сдружение „За достъпна и качествена храна“

Целта е да се удостовери дали в магазините се предлагат качествени продукти

Сдружението „За достъпна и качествена храна“ започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в столицата и редица други градове от страната. Целта на проверките е да се удостовери дали в магазините се предлагат продукти, чието качество не отговаря на стандартите или съдържанието им се разминава с етикетите и други нарушения.

Представители на организацията посещават както отделни обекти на големите вериги, така и квартални магазини и правят оглед на място на стоки, чиято консумация се увеличава преди и по време на великденските празници, след което закупуват мостри от стоки, за които се появява обосновано съмнение на несъответствие. Такива проби ще бъдат изпращани на БАБХ, както и на независима лаборатория, която да се произнесе паралелно. Най-големите несъответствия ще бъдат оповестени по надлежния начин.

„Надяваме се търговците и производителите да проявят християнско смирение и благоприличие и да не нарушават правилата, особено в навечерието на най-големия християнски празник“, каза д-р Андрей Велчев, председател на УС на сдружението „За достъпна и качествена храна“. „Имаме право да се храним качествено, да не ни лъжат в съдържанието и да не се обогатяват неправомерно за сметка на нашето здраве и бюджет“, добави Андрей Велчев и потвърди, че усилията на сдружението ще продължат.

„Миналия месец проведохме една изключително ползотворна среща с министъра на земеделието и храните по повод предстоящи промени в законодателството, свързано с храните на българите и имаме неговите уверения, че ще работим заедно за осигуряване на правото ни на достъпна и качествена храна.

Целта ни е не да правим сензации, нито да дискредитираме производители и търговци, а да бъдем техен коректив и така да гарантираме качество и добри практики, Подкрепяме изцяло усилията на отговорните институции в тази посока и сме готови да съдействаме“, завърши   
д-р Велчев.

Сдружението „За достъпна и качествена храна“ приема сигнали от граждани във връзка с качеството и съответствието на хранителните стоки в мрежата за търговия на дребно на адрес ул. „Княз Борис I“ 75, 1000 София на Email [email protected], както и през платформата за сигнали: https://www.zdkh.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//