Предварително проучване: Covid ваксината на Pfizer само частично предпазва от Омикорн

Снимка: БГНЕС

Колкото повече антитела имате, толкова по-голям е шансът да бъдете защитени от Омикрон

Вариантът на коронавируса - Омикрон може частично да избегне защитата от две дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите Pfizer и BioNTech, заяви снощи ръководителят на изследването на лаборатория в Африканския институт за здравни изследвания в Южна Африка, съобщава Ройтерс.

Все пак проучването показа, че кръвта от хора, които са получили две дози от ваксината и са имали предишна инфекция, са били най-вече способни да неутрализират варианта Омикрон, което предполага, че бустерните дози от ваксината могат да помогнат за предотвратяване на инфекцията.

Алекс Сигал, професор в Африканския институт за здравни изследвания, посочи в "Туитър", че има "много голям спад" при неутрализацията на варианта Омикрон спрямо по-ранен щам на Covid-19.

Лабораторията е изследвала кръв от 12 души, които са били ваксинирани с две дози от ваксината Pfizer/BioNTech, според данни, публикуван на уебсайта на неговата лаборатория. Предварителните данни обаче все още не са рецензирани. Кръвта на пет от шест души, които са били ваксинирани, както и преди това са били заразени с Covid-19, все още неутрализира варианта Омикрон.

"Тези резултати са по-добри, отколкото очаквах. Колкото повече антитела имате, толкова по-голям е шансът да бъдете защитени от Омикрон", написа Алекс Сигал в "Туитър".

Той също така посочи, че лабораторията не е тествала варианта срещу кръв от хора, които са получили бустерни ваксинационни дози, тъй като те все още не са налични в Южна Африка.

Според предварителните данни лабораторията е наблюдавала спад с около 41-кратно в нивата на неутрализиращи антитела срещу варианта Омикрон.

Сигал каза в "Tuityr", че това число вероятно ще бъде коригирано, след като лабораторията му направи повече експерименти.

Докато неутрализиращите антитела са индикатор за имунния отговор на организма, учените вярват, че други видове клетки като В-клетки и Т-клетки също се стимулират от ваксините и помагат за защита срещу ефектите на коронавируса, напомня Ройтерс.

"Добрият бустер вероятно ще намали шансовете ви за инфекция, особено тежка инфекция, водеща до по-тежко заболяване“, посочи професор Алекс Сигал, добавяйки: "Хората, които не са имали бустер, трябва да получат такъв, а хората които преди това са били заразени трябва да бъдат ваксинирани". 

Предварителните данни не показват, че ваксината е по-малко способна да предотврати тежко заболяване или смърт. Докато лабораторните тестове са в ход, главният изпълнителен директор на BioNTech Угур Шахин каза през миналата седмица:

"Смятаме, че е вероятно хората ще имат значителна защита срещу тежко заболяване, причинено от Омикрон".

Все още няма значителни данни за това как ваксините на Moderna, Johnson & Johnson и други производители на лекарства се противопоставят на новия вариант. Всички производители, включително Pfizer и BioNTech, се очаква да пуснат свои собствени данни до седмици.

Във вторник Угур Шахин от BioNTech посочи пред NBC News, че производителят на лекарства ще разполага с данни, свързани с новия вариант, в сряда или четвъртък.

Съшо вчера водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни Фаучи каза, че предварителните доказателства сочат, че вариантът на коронавирус - Омикрон вероятно има по-висока степен на предаване, но е по-малко тежък".

Той също така каза, че Съединените щати правят свои собствени тестове, за да определят защитата на настоящите ваксини срещу новия вариант и очаква резултатите някъде през следващата седмица.

Умер Рафат, анализатор за Evercore ISI, предупреди да не се вглеждаме твърде много в едно проучване, отбелязвайки, че има значителна променливост в измерването на спад в нивата на антителата при предишни лабораторни проучвания.

"Нека изчакаме допълнителни проучвания, за да сглобим мозайка", каза той. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK