„Майчински туризъм“ в Благоевград, стопират го с изменения в наредба

Снимка: Infomreja.bg

Има хора, които реално не живеят и не отглеждат децата си в общината

„Майчински туризъм“ цели да избегне Община Благоевград с изменение на наредба за стимулиране на раждаемостта.

Причината е, че са засичани злоупотреби, при които родители, които не живеят в общината, се възползват от финансовия стимул.

Всички заявления, подадени от родители за получаване на еднократна помощ, които са отказани, ще бъдат преразгледани отново. Това е другата новина, произведена по време на пресконференция на кмета Илко Стоянов.

Поводът за „активирането“ на Общината по темата е, че институцията бе осъдена от майка, кандидатствала за еднократната помощ, но не я получила. Причината е, че майката нямала постоянен и настоящ адрес в града, повече от 2 години преди раждането на детето.

В момента обаче помощите няма да бъдат изплатени, тъй като Общината няма заделен бюджет. При първа възможност, сумите ще бъдат заплатени, но първо ще се изчака държавният бюджет, а след това общинският. Ние работим без приет бюджет, заяви още Илко Стоянов.

Има хора, които реално не живеят и не отглеждат децата си в общината. Те обаче са получили еднократна помощ. Изплащането на помощта обаче няма да е сега, а когато бъде гласуван националният бюджет и този на общината.

Имаме притеснения с тази наредба, защото Общината е една от малкото, които изплащат толкова висок стимул. Тази непропорционалност спрямо други градове води до това да се създадат предпоставки за „майчин туризъм“. Не искаме да ставаме „привлекателна дестинация“ за такъв тип родители, тъй като тези помощи са изцяло от бюджета на Общината, а не е стимул от държавата“, заяви кметът Илко Стоянов.

Той заяви, че трябва да има условия, при които се дават стимулите.

Има примери, при които настоящият адрес на единия родител е сменен буквално ден преди да се подаде заявление за изплащане на помощта. Когато се случва да се връчва заповед, се оказва, че родителите не живеят в общината, заяви заместник-кметът Емилия Халилова.

Разглеждани са и наредби на други общини, които показват, че има такива, които изобщо не изплащат стимули за първо дете или ако има помощ, то тя е символична.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK