Бъдещето: Бебета в изкуствени утроби и детегледачки с изкуствен интелект

Снимка: БГНЕС

Целта им е премахване на необходимостта от бременност при майките

Китайски учени от Института по биомедицинско инженерство и технологии в Суджоу работят по създаването на изкуствена утроба, която може да износва децата от първия до последния ден. Целта им е премахване на необходимостта от бременност при майките и повишаване на безопасността на ембрионалното развитие, пише South China Morning Post.

"Изкуствената утроба с AI e бъдещето", заявяват китайските учени.

Разработките на екипа са съчетани с бавачка с изкуствен интелект и са публикувани в научния журнал Journal of Biomedical Engineering.

Изкуственият интелект оптимизира инвитро процедурата и може да проследява и записва морфологичните характеристики на процеса на развитие, без да засяга развитието на ембриона.

Устройството включва сложна система от контейнери за течности, където ембрионът се развива, подпомаган от специални течности и машина за доставяне на кислород. Процесът се следи с камери.

Изкуствената утроба е преминала успешни тестове с гризачи, но международните закони понастоящем забраняват опитите с хора.

"Масовото производство на бебета в завод с изкуствени утроби може да помогне за поддържането на населението в страна, където гражданите не желаят да раждат деца. Но какви могат да бъдат социалните или психологическите последици?", пита South China Morning Post

"Ако всички са родени по този начин ще е справедливо. Но ако някои деца се раждат от родители, а други от държавата, то ще има голям проблем", допълва вестникът.

Сурогатното майчинство е забранено в Китай със закон. Технологията за изкуствена утроба би превърнала болницата в сурогатен родител.

"Не мисля, че някоя болница би искала да понесе тази отговорност", споделя изследовател от Столичния институт по педиатрия в Пекин.

Специалистът допълва, че технологията за производство на хора вече е тук, етичните проблеми обаче остават основен фактор.

Китай не е единствената страна разработваща изкуствени утроби. Западни институти и израелски фирми също имат много напреднали разработки в областта. Някои милиардери, като Илон Мъск, виждат в изкуствените утроби добър механизъм за "производството на работници", необходими за покоряването на нови светове от човечеството. Други, като създателят на криптовалутата етериум Виталик Бутерин, считат че "изкуствените утроби ще направят жените по-свободни".

Критиците на изкуствените утроби смятат, че произведените хора ще са в дълг на своите корпоративни или правителствени създатели, а това на практика би възродило робството. Разпадането на семейството и по-големият лост за влияние на външни организации над индивида също са вероятен риск. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK