Илко Стоянов: Жалко за децата на Благоевград, можехме да имаме модерен открит плувен басейн

Снимка: Infomreja.bg

Той подчерта, че никога досега не е имало толкова широка дискусия

Жалко за децата на Благоевград, можехме да имаме модерен открит плувен басейн с минерална вода и най-красивия парк. Това каза кметът Илко Стоянов след решението на ОбС по отношение на предложението за реновиране на аквапарка и надграждане на парк „Бачиново“, за което не достигнаха гласове на общински съветници, за да бъде прието.

„Ако мнозинството преобладаваше, щяхме да стартираме дейностите още от 1 юни – Деня на детето. Жалко за децата, жалко за хората, жалко за Благоевград, че беше лишен от една сериозна възможност да се развива. Днес не успяхме да направим първата си стъпка на развитие! Този проект не е единственият, върху който работи Общината, но първи получи шанс за реализация. Независимо от неприетото решение, аз го приемам такова, каквото е и ще продължавам да си върша работата, така както съм обещал. Все пак за първи път от години насам, Благоевград стъпи на пътя на промяната, защото, както обещах още в предизборната кампания ще има диалог с всички жители на общината, независимо от различните ни мнения“, каза кметът Стоянов.

Той подчерта, че никога досега не е имало толкова широка дискусия за реализирането на какъвто и да е проект и добави, че единствената възможност за реновиране на  аквапарка и парк „Бачиново“ е била по Фонд ФЛАГ. Стоянов заяви, че лихвата от 0,47%, заложена за инвестиционното намерение е значително по-ниска от тази за други финансови задължения и даде за пример дълга от 5 млн. по Фонд ФЛАГ, поет от предишното общинско ръководство, с плаващ лихвен процент, започващ от 1.44%. 

„Ще припомня и кредитите - 7,5 млн. лева, изтеглен заем, без обществено обсъждане през 2019 г., както и над 2 млн. лева за ЛЕД осветлението в града, забележете от търговски банки. Сега, за първи път от много години не се вършеше нищо задкулисно и не съм влизал в никакви договорки с общински съветници. Какво са правили те помежду си, това си е тяхна работа и отговорност. Както казах, приемам резултата, такъв какъвто е, макар и с огромно съжаление, но никога няма да приема бурните аплодисменти и дивата радост от това, че си попречил да се реализира нещо, което е изцяло в полза на обществото. Предимството на отхвърленото днес предложението е, че паднаха много маски – на отделни политици, на партии, защото преди всичко са важни хората в този град“, заяви още Стоянов. 

В рамките на днешното заседание вносителят на предложението за произвеждане на референдум Павлин Янкулски поиска то да отпадне от дневния ред, при което кметът призова за коректно отношение към гражданите. 

„Никога не използвайте референдума като политическо оръжие, защото хората познават фалша. Ако искахте да чуете гласа на гражданите, щяхте да настоявате първо тази точка да бъде разгледана, но вие сам си признахте  - ако тя не мине, няма нужда от референдум. Какво щеше да стане, ако референдумът покаже, че хората искат този проект?! Недейте да злоупотребявате с инструмент на пряката демокрация. Фалшиво е“, категоричен бе кметът Стоянов. 

Той подчерта, че ще продължи да работи, както досега прозрачно и близко до хората.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK