Съдят обвиняем за ПТП със загинал край Кресна

Снимка: Infomreja.bg

В извършената автотехническа експертиза се посочва, че причината за станалото ПТП е несъобразената скорост

Окръжна прокуратура – Благоевград, внесе в съда обвинителен акт срещу Е.Д. за извършено от него престъпление по транспорта по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

На 27.01.2020 г. обвиняемият Е.Д. пътувал от гр. Сандански за гр. Свищов с лек автомобил. Колата се управлявала от К.А., като на задната седалка имало трима пътници – граждани на Португалия.

Стигайки до автомагистрала „Струма“, водачът споделил, че е уморен. Обвиняемият предложил да го замести и двамата разменили местата си.

Е.Д. поел управлението на автомобила, като в района на гр. Кресна, на главен път Е79, се движел със скорост 96,65 км/ч. Навлизайки в кривата на левия завой, при дъждовно време и мокро пътно платно, се получило странично плъзгане на колелата на задния мост на превозното средство. Водачът задействал спирачната система, в резултат на което автомобилът станал неуправляем, завъртял се и навлязъл в лентата за насрещно движение. В същото време в нея се движел товарен автомобил, управляван от С.К. със скорост 77,50 км/ч. Възприемайки опасността, той намалил, но не успял да избегне удара.

Веднага бил подаден сигнал за автопроизшествието на телефон 112. Първоначално пристигнали органите на полицията, които запазили местопроизшествието. След тях екипът на спешна помощ установил липса на сърдечна дейност на един от пострадалите – португалският гражданин Б.Д.А.Н.М. Направеният опит за реанимацията му бил неуспешен. Лекарите констатирали смъртта му. Вторият медицински екип транспортирал другите пострадали в катастрофата до болнично заведение.

Според заключението на вещото лице, смъртта на Б.Д.А.Н.М. се дължи на остра недостатъчност на мозъчните функции, вследствие на тежка и несъвместима с живота черепно и гръбначно-мозъчна травма.

В извършената автотехническа експертиза се посочва, че причината за станалото ПТП е несъобразената скорост с пътната обстановка - мокра настилка и преминаване през крива, в участък, характеризиращ се със засилен трафик на автомобили.

Предстои делото да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK