Такса смет скара Областната управа и Община Благоевград: ОбС решава колко да плащаме

Снимка: Infomreja.bg

Шушков и Стоянов си размениха пресконференции

Благоевградчани ще продължат да плащат такса смет от 1,1 промила... засега.

След дадената пресконференция от кмета на Благоевград – Илко Стоянов, в края на предпоследния ден от ноември, областният управител – Николай Шушков, свика медиите.

Така двамата ръководители на институциите в областния град си „говориха“ чрез медиите.

Това, което бе съобщено на пресконференцията на областния управител, е, че реално няма влязло в сила решение на Административния съд за това такса смет да бъде 2,9 промила.

ВАС има определение за спиране на производството, каза Шушков.

Казусите, както съобщи ИНФОМРЕЖА, са два. Има две решения на ОбС-Благоевград, които са влезли в Административния съд.

Едното решение е от 17 декември 2021 година, с което ОбС гласува такса смет да бъде увеличена от 1.1 промила на 2.9 промила.

Протокол от това решение е получен в Областната администрация преди Коледа. Шушков разпорежда служителите от юридическия отдел на Администрацията да разгледат подробно всички точки, за да изпълнят 7-дневния срок, в който ОА да се произнесе. На 29 декември ОА се произнася като юридическият екип има аргументи за и против всяка една точка. Ивайло Василев заявява, че по точката за увеличаване на промилите от 1,1 на 2,9 няма достатъчно аргументи, изложени в решението на ОбС, и че не са спазени определени изисквания. Шушков връща решението на ОбС за преразглеждане.

Шушков е сменен с решение на МС и на негово място застава Валери Сарандев.

Върнатото решение не е преразгледано в рамките на 14 дни, каквото е изискването. Сесия има едва на 20 януари 2022 година. Същия ден – 20 януари, е и крайният срок, в който областният управител има право да оспорва точката в съда, ако ОбС не я преразгледа, както е и станало. Така Сарандев спазва закона и дава решението в Благоевградския административен съд, който прекратява производството по делото с мотив, че не са спазени изисквания в подадената от Сарандев жалба/ оспорване. Сарандев подава частна жалба във Върховния съд и ВАС отменя решението на благоевградския съд. Отново върнато в съда в Благоевград за преразглеждане, съдът постановява отново, че не са спазени изискванията, с които Сарандев да се жали на ВАС. Отново делото „се качва“ в София и ВАС потвърждава решението на благоевградския АС, но вече в друг състав, а именно, че не приема жалбата на областния управител.

Така ход на делото не е даден по същество, а има само съдебно определение, което вкарва в сила решението от 17 декември - таксата да е за 2,9 промила.

Второто решение на ОбС, влязло в съда, е от 20 януари 2022 година, с което ОбС отменя план-сметката за определяне на такса смет, изменя решението си от 17 декември като вместо таксата да е 2,9 тя е с нова ставка – 2,1 промила, и отменя още 3 точки от това си решение – за такса смет за фирмите, за такса смет за селата в общината, и са такса смет за други лица.

Сарандев, като областен управител, дава точката в Административния съд в Благоевград, тъй като не може да се изменят промилите от 2,9 на 2,1 като преди това е отменена точка за план-сметката за определяне на таксата. Това дело ще се гледа през април във ВАС и жалбата, подадена от областния управител във ВАС, с която оспорва решението на Административния съд, няма да бъде изтеглена.

Какъв е изходът?

В момента благоевградчани плащат такса от 1,1 промила. Общинският съвет трябва да определи каква ще бъде цената за 2023 година. Това обаче би трябвало да се случи до края на 2022 година, но законът повелява, че няма как таксата да се гласува на сесия през декември, ако преди това предложението за такса не е било в срок от месец подложено на обществено обсъждане. В случая ОбС няма заложена такса смет за 2023.

Миналата година пък ОбС е гледал решението на такса смет именно на 17 декември, а месец преди това предложението е било публикувано на сайта на общината. IT техниците на ОА обаче са открили, че предложението за увеличение на таксата е стояло около 3 минути, а след това е изтрито и това е мотив ОА да върне решението.

Каква ще е таксата през 2023?

Това ще реши ОбС, подчерта Николай Шушков. Съветът ще прецени дали е налице влязла в сила наредба от ВАС за новите промили – 2,9, или благоевградчани ще продължат да плащат 1,1 промила, както досега.

„Органът, който приема наредбата, решава какви да са промилите“, заключи Стоян Христов, гл. секретар на ОА.

Отношенията кмет – областен управител:

Шушков заяви, че кметът на Благоевград е „дълбоко уважаван“.

„Съжалявам, че трябва да си говорим чрез медиите. Добрият диалог трябва да се гради на други принципи, така както аз работя с другите кметове“, каза Шушков.

Той подчерта, че досега най-малък процент върнати решения имат именно от ОбС-Благоевград. Това бе казано от Шушков в отговор на думите на Стоянов, че всички важни решения се спират от ОА.

Шушков заяви, че няма да освобождава никой от екипа си, защото юристите имат задължение след заповед на Шушков, че трябва да се аргументират за всяко върнато или оставено решение на ОбС.

Не за първи път обаче се случва ОбС-Благоевград, да дава за разглеждане в ОА протокол от решенията си в последния момент.

На пресконференцията се заговори и за политики и предизборно говорене.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK