Днес е Международният ден на детето

Снимка: Pixabay

Конвенцията на ООН за правата на детето е приета на 20 ноември 1989 година

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ, и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

Конвенцията на ООН за правата на детето е приета на 20 ноември 1989 година

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата.

А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Конвенцията на ООН за правата на детето е приета на 20 ноември 1989 година. На този ден светът даде важно обещание на децата - да направим всичко възможно, за да защитим и утвърдим техните права - да живеят и да растат, да учат, да бъде чут гласът им и да постигнат пълния си потенциал.

Конвенцията е първият юридически обвързващ международен документ, който утвърждава човешките права на всички деца. В България тя е в сила от юни 1991 г. и е част от вътрешното право.

На 1 юни си припомняме, че всяко дете има право да бъде зачитано и уважавано, всяко дете има право на развитие и закрила, всяко дете има право да расте в семейна среда или в среда, близка до семейната. Всяко дете има право да участва пълноценно в живота на семейството си, в културния и социален живот, всички деца имат равни права, а правата на човека започват с правата на детето.

Първи юни е и празник на детското безгрижие, на всички малки и пораснали деца. Празник на балоните, на играчките, на усмивките.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK