По-малко критерии ще покриват родителите в Благоевград за получаване на еднократна помощ

Снимка: Infomreja.bg

Отменените текстове не спират изплащането на еднократната финансова помощ

С решение № 440, към дело 373 от 2022 г., Административен съд - Благоевград отмени по оспорване на областния управител Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за отпускане и изплащане на еднократна парична помощ за стимулиране на раждането и отглеждането на деца на територията на община Благоевград, приета повторно от Общински съвет - Благоевград на 15.04.2022 г. 

Миналата година решението на Общински съвет- Благоевград, което предвиждаше единият родител/настойник да има уседналост поне две години на територията на общината, а другият поне шест месеца бе оспорено от областния управител два пъти. 

Към днешна дата, съдът обявява Наредбата за изменение и допълнение за нищожна, като в мотивите си посочва, че са допуснати съществени нарушения. 

На първо място, не е осъществено  ефективно провеждане на изискуемото обществено обсъждане, нарушена е процедурата по публикуване на проектното предложение на интернет страницата на Община Благоевград. Административен съд приема за основателно и възражението относно нарушение на изискванията на чл.26, ал.5 от ЗНА. Тоест, изисква се справката за постъпили предложения да се публикува преди приемането, съответно издаването на нормативния акт, а не след приемане на решението.

Отменените текстове на Наредбата не спират изплащането на еднократната финансова помощ за стимулиране на раждането и отглеждането на деца. По този начин областният управител осигурява възможност на повече семейства да се възползват от паричната помощ, като редът за изплащане остава непроменен, съобщават от Областната администрация.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK