Гергьовден е!

Снимка: Infomreja.bg

Честваме свети Георги Победоносец, Деня на храбростта и Българската армия

Днес е 6-и май, Гергьовден -  денят, в който се чества свети Георги Победоносец. Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Професионален празник е и на овчарите, както и на всички, които се занимават с българска етнография.

Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. Празникът е официално учреден на 9-и януари 1880 г. с указ № 5 на княз Александър I Батенберг. През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, която е възстановена на 27-и януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

Като цяло празникът се свързва с началото на лятното полугодие, скотовъдната дейност и плодородието. Народът разделя годината на два цикъла: летен – от Гергьовден до Димитровден, и зимен – от Димитровден до Гергьовден.
От този ден започва новата скотовъдна година, доенето на млякото, клането на агнета, подновяването на трудовите договори.

Срещу Гергьовден и на самия празник се извършват множество обичаи и обреди, целящи да подсигурят здравето на хората, приплода на животните и опазването на основния животински продукт – млякото.

На Гергьовден за пръв път се приготвя и прясно сирене, което не се соли, за да не пресъхне млякото на овцете. То също,както и млякото, се окичва със зеленина: чесън, бук, глог, коприва.
Тревите, цветята, разлистените клонки заемат съществено място в гергьовденската обредност. Това е начин да се пренесе силата на зелената растителност, жизнеността на природата върху човека и животните. Затова в утрото на празника къщите, градините, стопанските помещения осъмват, окичени с букови клонки, с клонки от разцъфнала ябълка или друго плодно дърво.

Наред с обичаите за здраве и плодородие, се извършват и обреди за прогонване на злото, което може да повлияе зле на животните и да отнеме плодовитостта и млечността им.

Вярва се, че свети Георги ръси земята с роса за здраве и изцеление от болести. Затова хората казват, че по Гергьовден всяка капка е жълтица. Поверието гласи, че който се окъпе в течаща вода на този ден, ще бъде здрав.

На празника – за здраве, берекет и плодовитост при животни и хора, всички трябва да се залюлеят на гергьовските люлки, да се претеглят на кантарите, вързани на зелено дърво, за да проверят пълна или празна ще е годината им и да се повеселят с песни и танци.

Това е един от най-празнуваните имени дни в страната. Празнуват Георги, Гергана, Гинка, Галина, Галя, Ганка, Ганчо, Габриела и др.

Честит празник!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK