Секретар на 32-а СИК в Брезница разкри за "схемата с придружителите"

Тя говори пред Антикорупционния фонд

Красимира Манашфи, секретар на избирателна секция № 32 в с. Брезница, Гоце Делчев, разказва за изборните нарушения пред Антикорупционния фонд.

Бях предупредена да очаквам всичко, защото селото имало афинитет към определени партии, започва разказа си Красимира.

Машините бяха близко до вратата, така че да се вижда кой за кого гласува. Изборният ден стартира, а преди него председателят на СИК започна да разпитва членовете на Комисията от коя партия са, казва още 26-годишната жена.

Красимира е привърженик на ПП, но не го споделила.

Председателят на СИК поглеждал винаги към машината за гласуване, за да види дали правилно се поставена картата. След многократни забележки от страна на Красимира, председателят продължил с този поход.

Красимира разкрива за схемата с придружителите, оказващи помощ на възрастни хора със слабо зрение. Подобни методи разкрива и член на СИК в симитлийското село Долно Осеново, за които разказва отново пред антикорупционния фонд.

Красимира е била заплашена от мъж с име Райх, който ползвал чужда карта на член на СИК. Той казал пред Красимира, че „е млада дама, която вероятно не иска да си създава проблеми, а такива ще има“.

Отново в секцията не е имало тоалетна, тя е била на 15 мин. от центъра на селото. Идентичен е разказът и на члена на СИК в Долно Осеново. Целта, според двете жени, е членът на СИК да излезе от секцията и да се забави по-дълго време.

Красимира се е притеснявала за сигурността си, защото е чула нееднократно заплахи за това, че би могла да си има много проблеми. Тя е сигнализирала до МВР.

Красимира разкрива, че председателят на СИК е правил машинации с вота. Той е бил от ДПС. В Комисията е имало и две сестри – членове на СИК, които са били от ГЕРБ, а по закон лица с родова връзка нямат право да са членове.

Реакция на заплахите е имало от страна на членовете от партия „Възраждане“.

Красимира подава две жалби към РИК-Благоевград, за схемата с придружители и една за това, че председателят борави с машината в присъствието на всички членове на СИК.

Около 3 ч. след полунощ, полицай взима показания от Красимира. Оказва се, че едно от лицата, заплашвало Красимира, е познайник на МВР. Извикан е и председателят на 32-а СИК, който дал обяснения за схемата с придружителите.

Придружителите не познаваха гласоподавателите. Двама бяха придружители на няколко души. Те бяха привиквани от председателя, когато някои от възрастните гласоподаватели се оплаквали, че не виждат, разказва Красимира.

ОЩЕ ЗА РАЗКАЗА НА КРАСИМИРА ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK