Пари за бизнеса и семействата, и за манастирите опусна Правителството

Снимка: МС

Информацията е оповестена от Министерския съвет

Допълнителни 240 млн. лева осигури днес правителството, за да продължат да действат общо пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата заради пандемията. В рамките на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов изтъкна, че средствата за изпълнението на мерките са подсигурени, така че всякакви оправдания за липса на финансиране са неоснователни. 

Със 117 млн. лв. ще бъде удължена мярката 60/40 до края на юни. До момента по нея са изплатени 1,158 млрд. лв. и са запазени над 300 000 работни места. 

Други четири мерки се подсигуряват с общо 120 млн. лв. До края на юни се осигурява мярката „Запази ме“ за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от осигурителния доход. Отпуснатите средства са в размер на 25 млн. лв. По тази мярка вече са преведени 62,5 млн. лв. за компенсации на 51 653 работници.

Общо 50 млн. лв. се насочват към мярката „Заетост за теб“, с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места.

Програмата за осигуряване на детегледачи „Родители в заетост“ продължава да работи с осигурените нови 23 млн. лв. Интересът към програмата е голям. Документи по нея ще може да се подават до края на май. От началото й са платени 73,9 млн. лв., като 6888 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.

22 млн. лв. са предназначени за мярката за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туризъм“ и „Транспорт“. По тази мярка, която се удължава до края на май, са запазени 33 000 работни места, а преведените на фирмите средства са 48,2 млн. лв. Получили са ги 2936 работодатели и самоосигуряващи се.

В края на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов благодари на вицепремиерите и министрите за работата им през изминалия мандат. „Благодаря на всички Вас за работата, която вършите до последния момент“, заяви премиерът и акцентира върху част от успешните политики, реализирани през последните четири години. Министър-председателят добави, че е важно да има реални решения и предложения, с които да се надгражда постигнатото занапред, а не популизъм, какъвто има в настоящия парламент.

2,4 млн. лева по бюджета на Столична община отпусна днес правителството на своето редовно заседание. Средствата са предназначени за основен и текущ ремонт на две пътни отсечки, водещи до два от най-големите и красиви манастири около София. От тази сума 1,8 млн. лева се отпускат за пътя до Клисурски манастир „Света Петка“, а 600 000 лева са за пътя до Дивотинския манастир „Света Троица“. 

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че правителството правилно е управлявало пандемията, благодарение на което новите случаи на коронавирус у нас намаляват и храмовете у нас са останали отворени. „Ние единствени в света не затворихме църквите и манастирите от миналия Великден досега и Бог ни помага. Без Господ нищо не може да се направи“, заяви премиерът Борисов. 

Игуменът на Дивотинския манастир “Света Троица” Архимандрит Пахомий благодари за отпуснатите  средства. „В този труден момент за целия свят и за българския народ ние видяхме колко много хора имат нужда от връзка с Бога – да отидат да се помолят и да намерят някакво утешение“, заяви той.

Игумения монахиня Филотея от манастира "Св. Петка" в село Клисура отбеляза, че в момента пътят до храма е в лошо състояние и пътуването до него, особено през зимните месеци, е затруднено.  

Отец Георги, ефимерий на Клисурския манастир „Света Петка“ изрази своето задоволство от отпуснатите средства, благодарение на които храмът ще бъде по-достъпен за вярващите. „Нашите два манастира са посещавани от християните от цял свят“, добави той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK