Пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус вече с безплатни лекарства

Снимка: Infomreja.bg, архив

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с COVID-19, които се лекуват в домашни условия

От утре, 17 септември, пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Също така ще имат възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания, както и да им бъдат направени рентгенови снимки.

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответното ДКЦ или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. В списъка с безплатни лекарства са включени:

· Cefuroxime

· Azithromycin

· Levofloxacin

· Enoxaparin

· Nadroparin

· Bromhexine

· Budesonide - Inhalation powder

· Dexamethasone

· Clopidogrel

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK