Всички общини от Югозапада отбелязват подобаващо 3 март

Колаж: Infomreja.bg

145 балона, 145 рецитатори за 145 години свободна България

145 години свободна България.

С тържества и различни символични прояви, общините от Югозапада отбелязват 3 март.

На 3 март военнослужещи от Сухопътните войски, Военноморските сили, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка, както и от висшите военни училища ще участват в тържествените ритуали по издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя пред паметниците на загиналите за Освобождението в с редица градове в страната:

Благоевград (10.30 ч. полагане на венци и цветя на паметната плоча на първия освободител на града - майор Орлински и 11.00 ч. пред паметника на Гоце Делчев), Разлог (18.00 ч. пред паметника на Васил Левски).

С проверки (зари) на 3 март Националният празник ще бъде отбелязан и в Сандански от 17.30 ч. от 19.00 ч.

Каним всички на централния площад „Никола Вапцаров” на 2 март в 12:00 часа, за да отбележим тържествено този ден. Децата на Банско ще пуснат в небето 145 балона с цветовете на българското знаме и ще поведат „Хорото на Свободата”- една инициатива на НУ „Св. Паисий Хилендарски”, съобщават от Община Банско.

Навръх националния ни празник в центъра на Разлог палят огън.

Тържествена заря и запалване “Огъня на Свободата” (гаре) ще се проведе на централен площад “Преображение”.

В програмата по повод 145 години от Освобождението на България участие ще вземат: военнослужещи от състава на Трето бригадно командване; духов оркестър към Народно Читалище „15 септември 1903- 1909 година“; Начално училище „Яне Сандански”, Начално училище „Св. св. Кирил и Методий”; Основно училище "Никола Парапунов"; Средно училище „Братя Каназиреви“; Професионална гимназия по транспорт; Професионална гимназия по механизация на селското стопанство и Разложка професионална гимназия "Никола Стойчев".

На 2 март от 18 ч. часа в салона на НЧ „Димитър Благоев - 1956“- с. Първомай, ще бъде представен спектакълът „Нашата земя“ на Ансамбъл „Гайтан“ и „Пиринското тройче“.

Програмата на 3 март пред паметник „Загинали за Родината“ в Петрич започва от 11 часа. Тя е подготвена от ученици на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, които ще представят художествената композиция „Изстраданата свобода“. Ще бъдат положени цветя и венци в знак на признателност пред голямото дело на всички, загинали за свободата на Родината.

В 12 часа на сцената на градски площад „Евтим Евтимов“ започва концертът „Поклон на Вас, деди“, в който ще участват ВС „Сгушена звездица“ с р-л Таня Точева, Ансамбъл „Гайтан“ с р-л Йордан Николов и танцова група с р-л Атанас Тодоров.

Обектите на Исторически музей – Петрич ще бъдат с вход свободен за посещение на Националния празник!

145 деца ще рецитират заедно на пл. "България" от 18 ч. в Сандански. Концерт изнася фолклорният певец Илия Луков.

Програмата в Сандански включва още:

  • 17:30 ч. – Поклонение и полагане на венци и цветя в памет на загиналите герои;
  • Паметник на загиналите във войните
  • 17:50 ч. – ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ;
  • От паметника на загиналите във войните до пл. „България“
  • 18:00 ч. – ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА НА ПЛ. "БЪЛГАРИЯ";
  • ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ - ПРОВЕРКА;
  • СПЕКТАКЪЛ "ЗОВЯХА ГИ БЪЛГАРИ" с участието на Танцов състав "Празник", Самодеен театър "Пейо Яворов", Ансамбъл за народни песни и танци "Никола Вапцаров", Танцова формация "Хоуп", Фолклорна формация "Славеи" и ученици от община Сандански.

В Белица ще бъде отбелязан по най-тържествен начин на 3 март. Събитието ще се проведе от 18.00 ч. в салона на читалището.

От 19.30 ч. в центъра на града ще бъде запален огънят на свободата.

Церемонията по поднасяне на венци ще се състои на 2 март 2023 г. от 16:00 ч. на площада в с. Струмяни.

Община Кресна, СУ „Св. Паисий Хилендарски” и ДГ “Здраве” канят всички жители и гости на община Кресна на 2 март, от 17.00 часа на пл. „Кресненско въстание”, на литературно-музикален спектакъл.

С редица мероприятия в Благоевград ще бъдат отбелязани 145 години от Освобождението на България.

Начало на тържествената програма ще бъде поставено на 2 март от 18.30 часа, когато на пл. „Георги Измирлиев“ ще се проведе тържествена проверка (заря). Тя се организира съвместно от 3-то Бригадно командване и Община Благоевград.

Честванията продължават на 3 март от 10.30 часа с ритуал по полагане на венци и цветя на паметната плоча на мястото, на което горноджумайци посрещат войските на IV Мариуполски полк, начело с майор Иван Павлович Орлински.

Непосредствено след това ще започне и тържествено шествие по улица „Трети март“, което ще стигне до площад „Македония“. Там в 11.00 часа ще бъде издигнат националният флаг на Република България. Ще бъде отслужен и молебен за здраве и благоденствие на българския народ, след което ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.

С участие в празненствата се включват и Бригадно командване - Благоевград, Представителен духов оркестър на Сухопътни войски на Република България и РК „Традиция“, Сдружение „14-ти пехотен Македонски полк“ и Младежки парламент - Благоевград.

По повод националния празник на Р България са подготвени и редица съпътстващи събития.

Сред тях са рецитал под надслов „Моя страна, моя България“, който ще се проведе на 2 март от 12.30 часа в РБ „Димитър Талев“, среща разговор с ученици от 13.30 часа отново в библиотеката, както и изложба „Символи на свободата“, която може да бъде разгледана в РИМ – Благоевград.

На 3 март от 11.30 часа ще се проведе и Урок по родолюбие пред Регионален исторически музей.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK