За овладяване на популацията: Броят и домашните, и бездомните кучета в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

За пръв път в Благоевград се създава структура в широка коалиция

Това беше решено на Първото заседание на Съвета за сътрудничество, сформиран в рамките на общата Стратегията за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и контролът при отглеждането на домашни любимци на територията на Община Благоевград. В рамките на следващите дни ще бъде разработен детайлен план за изпълнение със съответните срокове и отговорности, както и голяма информационна кампания за широката общественост. 

Заседанието беше официално открито днес от Ясен Попвасилев, ВрИД кмет на Община Благоевград, като сред присъстващите бяха представители на МВР, Прокуратура, Съд, Агенция по безопасност на храните, доброволци, кметове, кметски наместници, общински съветници. 

Председател на съвета е Станислава Иванова - директор на дирекция Правно-нормативно обслужване в Община Благоевград. Тя представи резултатите от работата на Общината през последната една година и мерките които предстои да се реализират. Представен беше и състава на Съвета за сътрудничество, който включва експерти с изключителен опит, визия и разбиране по темата, а именно: Явор Гечев-един от водещите експерти в страната по прилагане на европейски и международни практики и норми в сферата на защита на животните, Екатерина Николова - съдия Районен съд Благоевград, д-р Силвия Маврикова – главен експерт „Областна дирекция по безопасност на храните“- Благоевград, д-р Людмила Кенова – ветеринарен лекар, Елена Попова - с дъгогодишна каузата в подкрепа на бездомните животни и д-р Вера Пелтекова – ветеринарен лекар. 

Добра практика и първи постигнати резултати сподели Община Перник, в лицето на секретаря на Общината Мартин Жлебинков, като цитираните едногодищни резултати прозвучаха обнадеждаващо на гостите в залата. Явор Гечев в свое изказване акцентира върху необходимостта от обединяване на усилията за постигане на резултати, а Цветомира Съботинова се развълнува зад микрофона от големия интерес, съпричастност и възможности, а Венцислав Дачевски подкрепи идеята, че възпитанието на отношение към животните започва в детска възраст и от нас зависи посоката.  

В рамките на заседанието беше приет План за дейността на Съвета за 2021 година, съгласно който до края на годината трябва да се изгради площадка за разхождане на кучета в кв. "Еленово", да се ремонтира съществуващата такава в Парк Бачиново, въвеждане на електронна система за регистрация на домашни и безстопанствени кучета, да се разработят програми и да се обучат доброволци, да се създаде специализиран сайт и не на последно място да се извърши преброяване, както на домашните, така и на бездомните кучета в Общината. 

За пръв път в Благоевград се създава структура в широка коалиция и съвместно участие на община, гражданско общество, институции и ветеринари за планиране и контрол на изпълнението на мерките, предвидени в Плана към Програмата за овладяване популацията на безстопанствени кучета. Очакванията са експертността, прозрачностт и участието на  обществеността да допринесат за постигане на ефективни резултати в условия на възстановено доверие в местната власт и институция!

Следващото заседание на Съвета ще се проведе на 17 юни от 15,30 часа в сградата на Общината, като информация за това ще бъде публикувана на официалната страница http://www.blgmun.com/. Всички заседания на Съвета се провеждат при открити врата. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK