Тръгва делото за катастрофата край Своге, отнела живота на 20 души

Снимка: Infomreja.bg

Подсъдимите по делото са шестима

Днес, 22.04.2021 г., в разпоредително заседание, състав на Софийския окръжен съд реши делото за катастрофата с автобус край Своге, при която на 25.08.2018 г. бе причинена смъртта на 20 лица, да започне по същество.   

Съдът определи, че няма основания за прекратяване и връщане на делото. Той мотивира решението си с това, че в хода на досъдебното производство, водено под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-София, не са допуснати съществени процесуални нарушения, не са налице и други обстоятелства, които да се явяват пречка за започване на съдебния процес.

Подсъдимите по делото са шестима. Шофьорът на автобуса - Г.Г. е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата и при условията на независимо съпричиняване с Б.И., С.Т., И.И., М.Т. и С.П. е причинил по непредпазливост телесни повреди и смърт на повече от едно лице, като случаят е особено тежък – престъпление по чл. 343, ал.4, вр. ал. 3,б/ „Б“, пр.2 ал. 1, б/ „Б“, пр. 1 и 2, и б/ „В“, пр. 1-во, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

Останалите подсъдими са привлечени към наказателна отговорност за това, че през 2014 г. на път II-16 „Мездра - Елисейна - Своге“, са нарушили изискванията за добро качество на ремонта на път II-16 „Своге - Нови Искър“, Участък 3.

По досъдебното производство са разпитани над 100 свидетели и експерти.

Софийският окръжен съд насрочи делото за разглеждане на 18.05.2021 г., като определи и резервни дати за следващи заседания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d