Сербезова: Търсят се възможности за осигуряване на ваксината на Novavax

Снимка: БГНЕС

Швеция е изразила готовност за преговори по въпроса, заяви здравният министър

В момента страната ни търси възможности за осигуряванена ваксината на Novavax срещу COVID-19. Това обясни здравният министър Асена Сербезова в Народното събрание.

Тя обясни, че на 11 август 2021 година МС решава да не участва в споразумение за предварително закупуване и доставка на ваксини от Novavax. При взимане на решението са били взети предвит няколко съображения – имало е достатъчно осигурени количества на ваксините срещу COVID, значително надвишаващи желаещите да се ваксинират, осигурени са били значителни количества от ваксината на Pfizer за 2022-2023 година.

Взела се е предвид и възможността страната ни да получи допълнителни количества от ваксината на Moderna. Имало е и предварително съгласие за участие в бъдещ договор на ЕК с Valneva , както и възност за заявяване на дози от ваксината на Sanofi Pasteur. Отчетено е, че са заявени достатъчно ваксини от 4 вида, обясни Сербезова.

„Към настоящия момент се проучват възможности за осигуряване и на ваксината на Novavax. Проведен е разговор с представителя Швеция в управителния борд за ваксини срещу COVID към ЕК. От шведска страна е изразена готовност за дискусия за сключване на споразумение, за да се осигурят ваксини за България за първото тримесечие на 2022 г.”, заяви Сербезова

Това може да стане чрез закупуване от друга държава или чрез дарение , каза министърът. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK