Отвори врати Ветеринарна клиника „ЕСКУЛАП“ - гр. Дупница

Снимки: Личен архив

Интервю с управителя д-р Васил Валентинов Ушатов

Отвори врати многофункционална ветеринарна клиника в Дупница под ръководството на д-р Васил Валентинов Ушатов.

Д-р Ушатов, защо решихте да отдадете живота си на една сложна професия, каквато е ветеринарната медицина?

От малък обичам животните и за мен е приятно чувство, а и призвание да ги спасявам както от страдание, така и от фатален край.

Вярно ли е, че в чужбина професията на ветеринарния лекар е една от най-уважаваните и безпрекословно призната професия?

Да, така е, там повече се уважава нашата професия, отколкото в България. Може би, защото тя е една от многофункционалните професии и се признава нейната значимост за обществото още отпреди 3 000 години. Ще подкрепя думите си с един цитат на известния баща на съвременната физиология – Ив. П. Павлов, който казва още в миналото: „Ако хуманните медици лекуват човека, то ветеринарната медицина лекува цялото човечество“.

Виждам, че сте ентусиазиран, всеотдаен млад човек, от колко години работите като ветеринарен лекар?

Работя повече от 9 г., но не се страхувам от конкуренцията.

Какви животни се обслужват тук, във Вашата клиника, най-често?

Това са домашните любимци – кучета и котки, но може още да бъдем полезни и за зайци, птици, а ако се наложи и таралежи и пауни можем да лекуваме.

Имате ли екип, с който да извършвате висококвалифицираната си дейност и да си помагате взаимно в името на животните?

Да, нашият екип се състои от 5-ма лекари и две стажантки, които усвояват практическите си познания с наша помощ. В екипа ни влизат д-р Таня Гетова, д-р Росен Кръстев, Д-р Атанас Атанасов, доц. Чавдар Филипов от ЛТУС и аз.

Какво ви струваше да организирате цялата тази дейност, която вече функционира от 2-3 месеца и тук още мирише на ново и чисто след като майсторите са Ви предали новия специализиран обект?

Това е един много сложен процес, докато се стигне до отварянето на вратите на клиниката за нашите клиенти. Струваше ми много къртовски труд, време, средства закупуване на високотехнологична техника и често пътуване до столицата, сформиране на екип и др., но трябва да се знае, че нашата професия не е само милване на кученца и котки, а тя крие и рискове, като да кажем от ухапване на животни, заразни болести, които от животните може да се предават на човека, като антракс, зоонози, АЧС-чумата по свинете и др.

Каква функция имат тук помещенията във Вашата клиника?

Тук имаме първо чакалня, в която се посрещат клиентите, другите помещения са кабинет за лекарите, манипулационна, операционна – хирургична зала, постоперативна зала, лаборатория с апаратура за кръвни – биохимични, хормонални и др. показатели, оборудвани с ехограф за вътрешни органи и ЕКГ, пациентен монитор, сервизни помещения, но има още малко какво да се желае и работя по въпроса.

Кои болести или състояния на животните може да се окажат най-сложни или опасни за тях?

Ами това са коремни, гръбначно-мозъчни, ортопедични и хирургични операции, много плодни бременности, разкъсване на матка, справяне с чужди тела, дори и една кастрация може да доведе до усложнения, но затова всички в екипа си помагаме.

Има ли емоционални, интересни случаи от Вашата работа, които да споделите?

Това са случаите, когато виждаш в очите на хората сълзи от радост, че тяхното любимо същество е спасено, особено при проблемни раждания, когато трябва да спасиш всички мънички котенца и майката, също и да не допуснеш нито едно да се задави или да умре.

Каква препоръка бихте дали за ветеринаринарната медицина за по-големи успехи?

Винаги да има контрол в нашата област и особено върху заразните болести, по-добра политика в този важен отрасъл и да не се пречи на ветеринарите да си вършат работата.

Д-р Ушатов, в края на нашето интервю искам лично да Ви пожелая здраве, нови професионални и лични успехи и завоюване на нови бъдещи успехи, както и  уважението на всички Ваши клиенти

За тяхно улеснение публикуваме телефона на Вашата Ветеринарна клиника „ЕСКУЛАП”, гр. Дупница - 0896024945.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK