Клаус Йоханис: Общата визия на страните от „Букурещ 9“ е ключова за сигурността на Източния фланг на НАТО

Снимка: Владимир Шоков/БТА

Румънският президент припомни, че Румъния е страната от НАТО с най-дълга обща граница с Украйна

Общата визия на страните от формата „Букурещ 9“ е ключова за сигурността на Източния фланг на НАТО, заяви днес в Братислава румънският президент Клаус Йоханис, който заедно с президентите на Полша и Словакия съпредседателства среща на високо равнище на този форум за политически диалог, предаде агенция Аджерпрес.

В срещата участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Ние, съюзниците в НАТО от Източния фланг, сме на първа линия по отношение на негативните последици от унищожителната война, започната от Русия“, заяви на срещата румънският президент Клаус Йоханис.

Той припомни, че Румъния е страната от НАТО с най-дълга обща граница с Украйна.

„Ние разбираме необходимостта от укрепване на националната ни отбрана, за да засилим позицията на НАТО на Източния фланг по единен и последователен, надежден и силен начин, включително в Черноморския регион. Това е трансатлантическо усилие и има трансатлантическо приложение", каза Йоханис.

Форматът за политически диалог бе създаден в Букурещ през ноември 2015 г. в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия. Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, които са били част от бившия Съветски съюз или от ръководения от СССР Варшавски договор, се включиха в този формат, създаден по инициатива на президентите на Румъния и Полша – Клаус Йоханис и Анджей Дуда. В „Букурещ 9“ влизат България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK