Димитър Бръчков, кмет на община Петрич: Да се преклоним пред героите!

"Нашето поколение не трябва да забравя никога Илинденско-Преображенското въстание"

Уважаеми българи, уважаеми жители на община Петрич,

Нашето поколение не трябва да забравя никога Илинденско-Преображенското въстание. Всеки народ трябва да си вади поуки от историята и да уважава героите, отдали живота си за свободата ни. През 1903 г. избухва въстанието в Серския революционен окръг, обхващащ районите – Мелник, Неврокоп, Разлог, Банско, Петричко, Сяр, Драма и др. В сраженията участват заедно Яне Сандански, кап. Стоянов и полк. Янков.

Борбата в името на свободата ги сближава и от бивши противници те се обединяват и с общи сили се сражават с турския аскер.

Илинден излиза с призива “Хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот!”.

В резултат на бойните действия 19 582 въстаници водят сражения срещу 292 735 турски войници като съотношението е 1:15. Борбата е неравна и жестока и вследствие на успеха се създават Крушевската и Странжанската република, но отмъщението не закъснява. Стотици опожарени села, хиляди избити и хиляди обездомени бежанци поемат към свободна България.

За това свято дело, отворило път към свободата, нека се преклоним пред нечувания героизъм на предците ни и предадем историята на бъдещото ни поколение. Слава вечна слава на героите!

Димитър Бръчков - кмет на община Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za